Industri Gruva
2 min lästid

Bakåt för Boliden

23:e juli 2019, 07:14
Bakåt för Boliden
Mikael Staffas vd och koncernchef för Boliden. Bildkälla: Boliden
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Gruvbolaget Bolidens resultat före skatt blev 1.478 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019. Underhållsstopp påverkar resultatet

Stabil produktion till lägre halter i Gruvor och planerade underhållsstopp i Smältverk präglade Bolidens andra kvartal. Försäljningsintäkterna i perioden var 12 747 (14 071) MSEK och rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 631 (2 329) MSEK. Fritt kassaflöde uppgick till 789 (1 718) MSEK.

– Produktionen var överlag stabil under kvartalet. Lägre halter i flera gruvor liksom planerade underhållsstopp vid våra finska smältverk påverkar naturligtvis resultatet. Därtill belastas resultatet inom Smältverk av en jämförelsestörande post för framtida efterhandlingsinsatser vid Rönnskär, säger Mikael Staffas, VD och koncernchef.

“Rörelseresultatet inom Boliden Gruvor minskade till 1 149 (2 044) MSEK till följd av lägre halter i Tara, Kevitsa och Aitik liksom försämrade priser och villkor. I Aitik liksom Bolidenområdet ökade den anrikade volymen både jämfört med föregående kvartal och ifjol. I Garpenberg var den anrikade volymen nästan i nivå med första kvartalets rekordnivå. Brytningen i Tara skedde i områden med lägre zinkhalt samtidigt som den anrikade volymen ökade något jämfört med ifjol. Kevitsa är inne i en omställningsfas för att öka produktionen och anrikad volym var något lägre både jämfört med föregående kvartal och ifjol.” skriver Boliden.

Inom Boliden Smältverk minskade rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager till 387 (630) MSEK. Ett omfattande planerat underhållsstopp i Harjavalta samt en jämförelsestörande post om -139 (0) MSEK avseende framtida efterbehandling av Rönnskär bidrog negativt. Rönnskär hade en del mindre störningar och kopparproduktion var något lägre än ifjol. Även avverkningen vid Kokkola påverkades av ett planerat underhållsstopp. I Odda noterades ett nytt kvartalsrekord för både avverkning och metallproduktion och i Bergsöe var produktionen högre än både föregående kvartal och ifjol.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0