2019-04-09 Boliden frias i avfallsmål https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/10/boliden.jpg

Boliden frias i avfallsmål

Boliden
Foto: Lars deWall
Gruva

Boliden frias i avfallsmål – offren i Chile förlorar i rätten. 

Gruvföretaget Boliden stämdes på över 100 miljoner i en civilrättslig process i Skellefteå tingsrätt. Detta på grund av det nära 20 000 ton våtverkslam som skeppades till Chile under 80-talet. Slammet, som innehöll bland annat arsenik, hade blivit över vid verksamheten vid Rönnskärsverken. Men tingsrätten bedömer inte att de chilenska offrens bevisning håller – Boliden frias därmed från att betala skadestånd.

”Väldigt besvikna”

– Vi är väldigt besvikna när man tänker på de som har suttit och vakat i Arica i Chile och som inte får den upprättelse som vi tycker de är värda, säger advokat Johan Öberg, Arica Victims advokat till TT.

”Svensk lag ska tillämpas”

– Vi har till skillnad från tingsrätten kommit fram till att svensk lag ska tillämpas. Eftersom ett skadeståndskrav enligt svensk lag preskriberas efter tio år är Arica Victims krav helt enkelt för gammalt, säger hovrättspresident Erik Sundström, i ett pressmeddelande.

Arica Victims ska som förlorande part betala både sina egna och Bolidens rättegångskostnader. Bolidens kostnader uppgår i hovrätten till cirka 3,7 miljoner kronor.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!