Industri Gruva
1 min lästid

Gruvboomens möjligheter fokus vid politikermöte i Östhammar

11:e november 2012, 14:15
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sverige, redan i dag Europas ledande gruvnation, står inför en ny gruvboom. Befintliga gruvor expanderar, gamla gruvor återöppnas och nya fyndigheter prospekteras. Drivande är en ständigt ökande efterfrågan och konkurrens om metallerna.

Vad betyder detta för Stockholm-Mälarregionen? Detta är ämnet när Mälardalsrådets näringslivs- och FoU-utskott möts i Östhammars kommun, 8-9 november.

Under två dagar fokuserar utskottet, en sammanslutning kommun- och landstingspolitiker i hela Stockholm-Mälarregionen, på utmaningar och möjligheter kopplade till gruvnäringens renässans och dess betydelse för näringslivsutvecklingen i storregionen. I programmet ingår bland annat möten med ledningen för Dannemora Mineral AB samt diskussioner med andra sakkunniga.

– Efterfrågan på våra metaller ökar konstant. Det finns en stor potential att vidareutveckla gruvnäringen i vår region, säger Stefan Sädbom, Bergskraft Bergslagen.

– Hur ser vi till att det blir möjligt, vilka är utmaningarna och finns det några risker? I dag fokuserar gruvnäringen på råvaruexport, men kan Sverige förädla mer av råvaran på plats och hur förbereder vi oss för den dag gruvorna flyttar vidare?” säger Erik Pelling (S), ordförande i näringslivs- och FoU-utskottet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0