2018-04-18 Sverige vidareutvecklar miljöarbetet med grannland https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/04/Sven-Erik-Bucht-sluter-avtal-med-finland.jpg

Sverige vidareutvecklar miljöarbetet med grannland

Sven-Erik Bucht talar
Sven-Erik Bucht sluter ett samarbetsavtal med Finland. Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet
Biotech
Industri

Sverige och Finland går ihop för att utöka samarbetet inom bioekonomi. Målet är att hitta lösningar i att ersätta fossilbaserade produkter med biobaserade.

Ett samarbete mellan svenska Rise (Research Institutes of Sweden) och den finska motsvarigheten VTT har nåtts genom en avsiktsförklaring. Det presenterades idag av landbygdsminister Sven-Erik Bucht och Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i Helsingfors.

Arbetar sen tidigare för utvecklad bioekonomi

Det handlar om att grannländerna tillsammans ska arbeta med bland annat att hitta lösningar för att ersätta fossila produkter med biobaserade.
– Vi och Finland samarbetar sedan tidigare tillsammans för en utvecklad bioekonomi, bland annat inom träbyggande, vattenbruk, kompetensförsörjning och samråd kring EU-processer. I dag tar vi ytterligare ett steg framåt genom ett fördjupat samarbete på området, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Rise och VTT ser nu över att starta igång ett utbytesprogram för forskare och dela kompetenserna från de olika ländernas forskningsinfrastruktur.
– Att skapa nya innovationer blir väldigt mycket effektivare om vi för samman båda ländernas bästa experter. Detta kräver tillräckliga finansiella satsningar, säger Finlands jordbruksminister Jari Leppä.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!