BiotechSverige vidareutvecklar miljöarbetet med grannland
18.04.2018 08:21 3 min lästid

Sverige vidareutvecklar miljöarbetet med grannland

18.04.2018 08:21 3 min lästid
Sven-Erik Bucht talar

Sven-Erik Bucht sluter ett samarbetsavtal med Finland. Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet

Vill arbeta med bioprodukter

Marcus Rosenholm
0

Sverige och Finland går ihop för att utöka samarbetet inom bioekonomi. Målet är att hitta lösningar i att ersätta fossilbaserade produkter med biobaserade.

Ett samarbete mellan svenska Rise (Research Institutes of Sweden) och den finska motsvarigheten VTT har nåtts genom en avsiktsförklaring. Det presenterades idag av landbygdsminister Sven-Erik Bucht och Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i Helsingfors.

Arbetar sen tidigare för utvecklad bioekonomi

Det handlar om att grannländerna tillsammans ska arbeta med bland annat att hitta lösningar för att ersätta fossila produkter med biobaserade.
– Vi och Finland samarbetar sedan tidigare tillsammans för en utvecklad bioekonomi, bland annat inom träbyggande, vattenbruk, kompetensförsörjning och samråd kring EU-processer. I dag tar vi ytterligare ett steg framåt genom ett fördjupat samarbete på området, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Rise och VTT ser nu över att starta igång ett utbytesprogram för forskare och dela kompetenserna från de olika ländernas forskningsinfrastruktur.
– Att skapa nya innovationer blir väldigt mycket effektivare om vi för samman båda ländernas bästa experter. Detta kräver tillräckliga finansiella satsningar, säger Finlands jordbruksminister Jari Leppä.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!