AutomationStort bedrägeri mot ABB
22.02.2017 15:39 3 min lästid

Stort bedrägeri mot ABB

22.02.2017 15:39 3 min lästid
ABB vimpel. Foto: Branschaktuellt

Det uppskattade värdet före skatt är cirka 100 miljoner dollar

Marcus Rosenholm
0

ABB har upptäckt en sofistikerad kriminell handling med en betydande förskingring i sitt sydkoreanska dotterbolag. Det framgår av ett pressmeddelande.

Finanschefen i det sydkoreanska dotterbolaget misstänks för att ha förfalskat dokument och samarbetat med tredje part för att stjäla från företaget. Den misstänkte försvann den 7 februari 2017 och därefter upptäckte ABB betydande ekonomiska oegentligheter i Sydkorea. Företaget påbörjade omedelbart en fullständig utredning i Sydkorea i samarbete med oberoende juridiska specialister samt och polismyndigheter. I utredningen samarbetar ABB även med lokal polis och Interpol.

Den stora förskingringen kommer att påverka tidigare rapporterade, ej granskade resultat, för 2016. Det uppskattade värdet före skatt är cirka 100 miljoner dollar. ABB har vidtagit åtgärder för att minska effekterna av denna brottsliga verksamhet på resultatet, bland annat genom återkrav på förskingrade medel, rättsliga anspråk och försäkringar.

Företaget har kontrollerat och bekräftat saldon för globala bankkonton och kan intyga att denna situation är begränsad till Sydkorea. ABB har en nolltolerans för oetiskt beteende och håller högsta standard när det gäller integritet och etiska affärsmetoder.

Som en konsekvens av detta publiceras årsredovisningen senast den 16 mars 2017.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!