Industri
2 min lästid

Allvarliga fingerskador inom industrin ökar

22:a mars 2021, 17:58
Allvarliga fingerskador inom industrin ökar
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Bland metallarbetare i i åldrarna 16 till 35 och inom övrigt industriellt arbete har allvarliga skador på finger och fingrar ökat. Det visar färsk statistik i en ny rapport från Afa Försäkring.

Bland de yngre som skadar sig i fingrar och i hand och handled
arbetar många i industrin och byggbranschen och skadorna orsakas främst av maskiner för bearbetning och handhållna verktyg.

– Typfallet för män som vi lyfter i rapporten är en 46–55 årig man, som jobbar inom metall- och övrigt industriellt arbete med skador främst lokaliserade i finger och fingrar samt handled eller hand orsakad av maskiner för bearbetning och handhållna verktyg, säger Emil Askestad.

De äldre som skadar arm, skuldra, axel, nacke och rygg arbetar främst inom vårdoch omsorgsyrken, industri samt som yrkesförare. Denna typ av olycksfall orsakas främst av lastnings- och fallolyckor. Äldre råkar oftare ut för ett allvarligt arbetsolycksfall och 43 procent av olyckorna är en fallolycka.

Män inom ålderskategorin 36-65 för perioden 2018-2019 är det en procentuell minskning för allvarliga arbetsskador för lokaliseringen finger/fingrar men en ökning av handled och eller hand.

– Yrken där man har hög andel arbetsolycksfall på finger och fingrar varierar något över tid. Metall- och övrigt industriellt arbete är den yrkeskategori som har störst andel skador på finger och fingrar och där har det procentuellt ökat något från 2015 till 2017. Därefter är det en procentuell minskning av skador i fingrar och en ökning för skador i hand och handled, säger Emil Askestad.  

Rapporten bygger på en genomgång av 25 392 godkända allvarliga arbetsolycksfall och som inträffade under 2018 och 2019.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0