2020-11-25 ABB levererar kameror till NASA:s framtida teleskop https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/NASA.jpg

ABB levererar kameror till NASA:s framtida teleskop

Teknik från AB kommer att finnas i Nancy Grace Roman Space Telescope
Teknik från AB kommer att finnas i Nancy Grace Roman Space Telescope. Foto: Nasa
Industri

ABB tecknar tvåårigt kontrakt från NASA:s Jet Propulsion Laboratory. Teknik från ABB/Nüvü ska finnas ombord på ett rymdteleskop, med syfte att ta de första bilderna från rymden på planeter utanför vårt solsystem.

Nancy Grace Roman Space Telescope, NASA:s framtida rymdobservatorium, ska sändas upp 2025. Syftet är att leta efter andra planeter som liknar jorden. Ombord finns två speciella instrument. Det är ett som ska studera mysteriet med distribution av mörk energi i kosmos, samt den första dedikerade exoplanet-kameran i rymden – CGI, CoronaGraph Imager.
Inuti CGI kommer det att finnas två högkänsliga kameror med elektroniska kärnor som utvecklats av ABB tillsammans med Nüvü Caméras.

Extrasolära planetsystem är extremt svåra att observera från stora avstånd eftersom planeter är mycket ljussvagare än moderstjärnan. NASA:s komplexa anordning av optiska CGI-komponenter kan blockera ut stjärnans ljus och skicka kvarvarande ljus från den intilliggande planeten till en högkänslig kamera. Det är här den unika ABB/Nüvü-bildbehandlings­lösningen kommer in i bilden och avslöjar den ovanliga pricken som tidigare var osynlig.

– Romanuppdraget är ett projekt värt 3,2 miljarder dollar vilket uppskattningsvis kommer att vara 100 till 1 000 gånger mer kraftfullt för avbildning av exoplaneter än vad som kan uppnås från jorden idag. Vi är mycket stolta över att leverera en så viktig komponent till detta banbrytande uppdrag. Det är ett spännande projekt som kräver vår mest avancerade tekniska kompetens för att lyckas, säger Marc Corriveau, chef för ABB Measurement & Analytics Canada.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!