2020-11-25 Scania storsatsar i Asien https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/scania-kina.jpg

Scania storsatsar i Asien

scania etablerar lastbilstillverkning i kina
Scania etablerar en anläggning för produktion av lastbilar i Kina. Foto: Scania
Industri
Transport

Scania tar ett stort steg i strategin för att växa i Kina och övriga Asien. De ska etablera en helägd anläggning för produktion av lastbilar i Rugao i Jiangsu-provinsen, nordväst om Shanghai. Serieproduktionen planeras starta i början av 2022.

– Vår expansion i Kina kommer att ske stegvis och i takt med den positiva utvecklingen av marknadsförutsättningarna. Fram till slutet av 2020-talet kan det bli fråga om betydande investeringar för att kunna dra fördel av utvecklingen, säger vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Den snabba omvandling till ett mer öppet och marknadsekonomiskt baserat system, som i dag sker i Kina, är bakgrunden till Scanias beslut att satsa i landet. I syfte att öka konkurrensen öppnar Kina nu för utlandsägda företag att bedriva verksamhet i landet.

– Att öka närvaron på den kinesiska marknaden är avgörande för Scanias och Traton-gruppens globala tillväxt. Vår verksamhet i landet kommer att successivt utökas. Den ska utvecklas till en fullskalig enhet i Scanias globala produktions- och leverantörsstruktur. Målet är inte bara att göra Kina till vårt tredje industriella ben, utan också till ett regionalt centrum för försäljningen till andra asiatiska marknader, säger Henrik Henriksson.

I Scanias satsning ingår även etablering av forskning och utveckling i landet.

– Detta kommer att stärka Scanias internationella konkurrenskraft och förmåga att vara ledande inom hållbara transporter, eftersom närvaron ger ökad tillgång till ledande teknik och kompetens inom områden som elektrifierade och autonoma fordon. 

Scanias etablering av industriell verksamhet i egen regi i Kinas har möjliggjorts genom förvärvet av det kinesiska bolaget Nantong Gaokai Auto Manufacturing Ltd.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!