2020-10-13 Syrgas i förbränningsluften sparar energi åt SSAB https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/masugn-foto-viktor-macha-liten.jpg

Syrgas i förbränningsluften sparar energi åt SSAB

masugn vid SSAB Luleå
Masugn vid SSAB Luleå. Foto: Viktor Macha
Energieffektivisering
Industri
Stål

Under året införs en ny metod med syrgasanrikning av förbränningsluften vid SSAB:s masugn 3 i Luleå. Den nya tekniken innebär en energibesparing när behovet av koksgas minskar.

SSAB har i samarbete med Linde Gas, fd AGA, undersökt möjligheten att blanda in syrgas i förbränningsluften till varmapparaterna i masugnen. Resultaten är positiva och visar att syrgasanrikning gör det möjligt att minska den totala mängden förbränningsluft i apparaterna och i större grad utnyttja masugnsgas för energitillförseln.

– Metoden med syrgas i förbränningsluften till varmapparaterna har aktualiserats i och med att underhållsprojektet på koksverket ger minskad tillgång på koksgas under en period. Vi kommer att därför att införa tekniken vid masugn 3 under året, säger David Bellqvist, energisamordnare på SSAB som har arbetat med projektet.

Vid underhållsprojektet på koksverket kommer det så kallade förlaget att bytas ut, och under den tiden går koksverket på halvfart. Det innebär att även tillgängligheten på koksgas halveras och för varmapparaterna medför detta en kraftig minskning och en efterföljande sänkning av temperaturen på blästerluften.

Med hjälp av syrgasanrikning i varmapparaterna kan effekterna på kol- och koksförbrukningen i masugnen minimeras och en relativt normal produktion bibehållas.

Utan syrgasanrikning skulle förbrukningen av kol och koks i masugnen öka med cirka 10 000–12 000 ton under tiden för förlagsbytet, men med hjälp av syrgasanrikning kan den siffran minskas till cirka 7 000–8 000 ton, det vill säga runt 25-30 procent lägre.

Även efter förlagsbytet kommer syrgasanrikningen innebära en möjlighet till större flexibilitet i energianvändningen och därigenom potential för energibesparing hos SSAB Luleå.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!