2020-01-20 Styrelsen för WASP, Sveriges största forskningsprogram https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/01/wasp-abb-mikael-dahlgren.jpg

Styrelsen för WASP, Sveriges största forskningsprogram

Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige. Fotograf: Jonas Bilberg
Industri

I år kom beskedet att WASP, Sveriges största enskilda forskningsprogram, förlängs med tre år, det kan du läsa mer om här. Invald i styrelsen är bland andra Mikael Dahlgren forskningschef för ABB Sverige.

Från årsskiftet tog också Sara Mazur, tidigare forskningschef vid Ericsson och numera verksam vid Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, över som ordförande för WASP. Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige, valeds in som en av nio ledamöter i styrelsen. Han tar vid uppdraget efter Alf Isaksson, som nu är global forskningschef för ABB Future Labs.

– Det är fantastiskt bra att vi genom vår forskningschef Mikael Dahlgren får fortsatt representation i WASP:s styrelse. Att ligga i framkant när det gäller forskning och utveckling är oerhört viktigt för Sverige, och självklart även för oss på ABB. Tillsammans stärker näringslivet och akademin konkurrenskraften i landet med en stark satsning på innovation för framtidens hållbara och digitala industri, säger Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige i ett pressmeddelande.

Programmet, som initierades 2014, har Linköpings universitet som värduniversitet och pågår till och med år 2029 med en total budget på 5,5 miljarder kronor. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) står för 4,2 miljarder kronor och övrig finansiering kommer i huvudsak, liksom tidigare, från de fem partneruniversiteten (Chalmers, KTH, Umeå, Lunds och Linköpings universitet) och industrin.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!