2019-11-13 Peab köper resten av bolaget https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/03/peab.jpg

Peab köper resten av bolaget

Foto: Peab
Foto: Peab
Byggindustrin
Industri

2017 tecknade Peab avtal om att förvärva 60 procent av aktierna i AB Smidmek i Eslöv. Nyligen meddelade bolaget i ett pressmeddelande att resterande aktier köps upp.

I samband med det tidigare förvärvet slöts alltså ett avtal om att resterande 40 procent av aktier skulle förvärvas inom en viss fastställd tid. Till följd av detta har bolaget till fullo varit konsoliderat i Peab.

”Viktigt steg i affären”

Priset på resterande aktier grundas på företagets utveckling och intjäningsförmåga. Då företaget utvecklats bättre än bedömt innebär det ett högre pris på de resterande aktierna. Utifrån Peabs val av redovisningsmetod vid denna typ förvärv innebär det att effekten av förvärvet ska redovisas via resultaträkningen. Därav kommer resultatet inom affärsområde Industri att påverkas med -47 miljoner kronor i fjärde kvartalet 2019.

– Tack vare en erfaren organisation har förvärvet tillfört Peab viktig kompetens inom stommar och vi är glada över att nu kunna slutföra det sista steget i affären. Verksamheten har integrerats väl och utvecklats mycket bra, till och med över förväntan, samtidigt som vi har utökat verksamheten med fler etableringar säger Johan Dagertun, Biträdande affärsområdeschef Industri.

Ny vd för Smidmek blir Victor Hallberg, som tidigare haft rollen som vice vd för bolaget. Han tillträder rollen från och med den 1 januari 2020.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!