IndustriGrönt ljus för Scanias nya miljardsatsning
17.04.2018 08:34 3 min lästid

Grönt ljus för Scanias nya miljardsatsning

17.04.2018 08:34 3 min lästid
Foto: Gustav Lindh 2017

Foto: Gustav Lindh 2017

Ett av bolagets största investeringar någonsin.

Jessica Branschaktuellt
0

Scania har fått godkänt för ett av bolagets största investeringar någonsin –  lastbilsjätten är ett steg närmare att bygga ett nytt gjuteri i Södertälje.

Scania har varit intresserade av att bygga ett nytt gjuteri i Tveta industriområde i Södertälje. Nyligen fick bolaget ett positivt beslut då mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt beslutade om att bevilja företaget tillstånd. Det var LT.se först med att berätta om, rapporterar SVT Nyheter Södertälje.

– Det här innebär att vi kan gå vidare enligt plan, börja projektera marken och inleda markarbetena i sommar. Så om ett par år kommer det nya gjuteriet stå färdigt, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania, skriver SVT.

1,5 miljarder kronor

Satsningen ska vara värd upp emot 1,5 miljarder kronor, och innebära nästan 200 arbetstillfällen.

Enligt Hans-Åke Danielsson ska satsningen vara väldigt viktig för Scania då den möjliggör och säkerställer den framtida produktionskapacitet av nya motorer.

90 000 ton smält järn

Enligt domen från mark- och miljödomstolen får Scania gjuta maximalt 90 000 ton smält järn i den nya anläggningen. Detta beror på den möjliga påverkan på  miljön med både buller och utsläpp.

– Vi har tagit till alla åtgärder som går att för att minska störningarna. Faktum är att det blir mindre påverkan på Södertälje i nya gjuteriet, som byggs med ny teknik och bättre ljudisolering, samt även mindre utsläpp. Och vi kommer längre ifrån bebyggelserna än tidigare, säger Hans-Åke Danielsson, skriver SVT.

 

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!