2018-04-16 Regeringsförslag ska stötta svensk biogas https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/04/okat-stod-till-svensk-biogas.jpg

Regeringsförslag ska stötta svensk biogas

Biogas produktion
Förslaget ska hjälpa svensk biogas på den inhemska marknaden. Foto: Creative Commons
Energi
Gas
Industri
Infrastruktur

Nu vill regeringen att svensk biogas lättare ska få plats på den inhemska marknaden. Finansstödet för biogasproduktion ska öka med 270 miljoner kronor i ett förslag i vårändringsbudgeten 2018.

I ett pressmeddelande föreslår regeringen att stödet till biogasproduktion ska utökas med 270 miljoner kronor för 2018. Anledningen är att stärka konkurrensen mot den Danmarksimporterade biogasen, som genom Danmarks produktionsstöd och Sveriges konsumtionsstöd gör att den idag är billigare än den egentillverkade biogasen.

”Biogas gjord på avfall har hög miljöprestanda”

− Vår regering har slagit fast att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Biogas gjord på restprodukter och avfall har en väldigt hög miljöprestanda och är viktig för omställningen till fossilfritt. Biogasen ger dubbel miljönytta eftersom den både kan ersätta fossila bränslen och gör att vi kan återanvända näringsämnen i jordbruket, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i pressmeddelandet.

Förslag med analytiska syften

Satsningen ska bland annat stötta produktionen så att det omfattar en större del matavfall och slamprodukter. Utredningen ska analysera marknadsförutsättningar och långsiktiga styrmedel för svensk biogas.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!