Industri
3 min lästid

Byggnader i Kiruna slits isär av LKAB:s gruvbrytning

7:e januari 2022, 16:12
Byggnader i Kiruna slits isär av LKAB:s gruvbrytning
Bilden visar Kiruna och Hjalmar Lundbohmsskolan i datatjänsten InSAR Sverige. De olika punkterna visar rörelser i marken, röd färg indikerar en rörelse bort från satelliten mot området för gruvdrift. Det är denna rörelse som gör att byggnaderna spricker. Innehåller Modifierad Copernicusdata/NGU/InSAR Sverige
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Ett antal byggnader i Kiruna har skadats och fortsätter skadas av rörelser i marken från gruvverksamheten som pågår under staden. Senast i raden att drabbas av allvarliga sprickbildningar är Hjalmar Lundbohmsskolan och tack vare en ny datatjänst kan man se exakt vilka markrörelser som är orsaken.

SVT rapporterade i veckan att ytterligare en byggnad – Hjalmar Lundbohmsskolan – i Kiruna drabbats av sprickbildning på grund av markrörelser från LKAB:s gruvbrytning under staden.

– Jag har besökt Hjalmar Lundbohmsskolan för att titta på sprickorna i väggar, pelare och golv och det är alarmerande, jag känner mig väldigt orolig, säger kommunalråd Gunnar Selberg till SVT.

Skolan är en i raden av byggnader som drabbas och enligt tidigare rapportering har bland annat även postenhuset, Tempohuset och Bolagsskolan tagit skada till följd av gruvverksamheten.

En besiktning av Bolagsskolan i december 2021 visade att det förekom sprickor även där, varefter LKAB uppmanade kommunen att utrymma byggnaden så snart som möjligt.

Ny teknik visar markförflyttningar

Med hjälp av satellit går det att läsa av millimeterskillnader i marknivån och förflyttningarna i marken som orsakar sprickorna i dessa byggnader. Rymdstyrelsen har nyligen lanserat en datatjänst där hela Sverige finns kartlagt i miljarder datapunkter, som tagits fram i samarbete med bland andra den norska geologiska myndigheten, Norges geologiska undersökning och Chalmers tekniska högskola. Det framgår av ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

Karttjänsten har en rad olika avancerade funktioner och tittar man på området där Hjalmar Lunbohmsskolan i Kiruna står kan man se att marken rört sig under en längre tid.

– Det finns i nuläget data mellan juni 2015 och oktober 2020. Dessa visar att marken rört sig ca 20 mm per år under den tiden. När rörelsen startade kan vi dock inte säga något om, säger Tobias Edman från Rymdstyrelsen.

Tack vare satelliterna sätt att läsa av marken kan man se rörelser som sker både vertikalt och horisontellt. Vid skolan kan man se att marken rört sig mot den så kallade deformationszonens centrum, där själva gruvbrytningen sker, vilket markeras med de röda punkterna i bilden.

Fakta
  • Tekniken som används heter InSAR (Interferometrisk Syntetisk Apertur Radar). InSAR Sverige lanserades i slutet av 2021 och ska utvecklas under 2022.
  • Det dataset som nu finns i tjänsten täcker hela Sveriges fastland samt öar längs kusten. Data har registrerats under perioden oktober 2014 till oktober 2020. Datasetet uppdateras en gång om året under hösten, då data från sommarhalvåret har samlats in och bearbetats. I en framtida utgåva av datamängden kommer data från hela året att användas i stadsområden.

Källa: Rymdstyrelsen och SVT

#gruvbrytning #kiruna #lkab #rymdstyrelsen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0