2021-06-02 Cementjätte ska bygga CCS-anläggning i Slite https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/06/wesq68qczruapzygga7j.jpg

Cementjätte ska bygga CCS-anläggning i Slite

Cementas fabrik i Slite på Gotland
Byggindustrin
Industri

Heidelberg Cement-koncernen, där svenska Cementa ingår, meddelar i ett pressmeddelande att man avser att bygga världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite på Gotland.

När anläggningen driftsätts år 2030 ska den fånga in uppemot 1,8 miljoner ton koldioxid per år.

– Vår starka målsättning att etablera en CCS-anläggning i Slite innebär att Sverige har en chans att bli världsledande på klimatneutral cementproduktion, säger Giv Brantenberg, vd för HeidelbergCement norra Europa.

Koldioxidavskilningsanläggningen i Slite ska använda sig av en så kallad CCS-teknik som bygger på att man fångar in koldioxid och transporterar den till en permanent lagringsplats flera kilometer ner i berggrunden.

Enligt Cementa står cementindustrin står för ungefär sju procent av de samlade globala koldioxidutsläppen. Tre fjärdedelar av den cement som används för betongtillverkning i Sverige tillverkas i Slite.

Utveckling, tillståndsprocesser och byggperiod bedöms ta knappt tio år.

– Vår satsning är en nödvändig pusselbit för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål till 2045, och för att målen i FN:s Parisavtal ska kunna nås. Eftersom cementindustrin står för en betydande andel av samhällets koldioxidutsläpp vilar ett stort ansvar på oss att bidra med konstruktiva lösningar. Det ökade trycket på marknaden kring hållbara byggmaterial och den svenska regeringens uttalade vilja att satsa på klimatomställningen, ger oss kraft att spänna bågen, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Cementa och Heidelberg Cement norra Europa.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!