2021-05-17 Facket rasar mot stora skogsbolag – anklagas för arbetskraftsexploatering https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/05/afa52ca75c395094_org.jpg

Facket rasar mot stora skogsbolag – anklagas för arbetskraftsexploatering

Foto: Sveaskog
Arkivbild. Foto: Sveaskog.
Industri

Under lördagen publicerade Dagens Nyheter en granskning där flera migrantarbetare vittnar om ett utbrett utnyttjande inom svenskt skogsbruk. Nu riktar facket kritik mot de stora skogsbolagen.

Dagens Nyheter publicerade i lördags en granskning där flera migrantarbetare som arbetar med skogsvård intervjuas. De vittnar bland annat om utebliven lön, långa arbetsdagar och dålig arbetsmiljö.

GS-facket organiserar skogsarbetare och kan bekräfta den bild som DN redogör för. I skogsbruket finns ett utbrett problem med arbetskraftsexploatering, det vill säga att kollektivavtal inte efterlevs och att arbetskraft utnyttjas och jobbar för oskäliga villkor, enligt ett pressmeddelande från dem.

– I offentligheten omfamnar de stora bolagen den svenska arbetsmarknadsmodellen, men i realiteten sänker de den. Vårt folk ute i landet vittnar om att de stora bolagen är väl medvetna om, och i vissa fall till och med uppmuntrar till, att avtalen inte ska efterlevas. Det gäller inte bara löner utan också saker som rör arbetsmiljön, till exempel avsaknad av koja, säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö i ett pressmeddelande.

– Det vi ser är att bolagen drar ekonomisk fördel av en dåligt fungerande arbetskraftsinvandringslagstiftning. Trots rekordhög arbetslöshet flygs personal över halva jorden för att jobba i det svenska skogsbruket. Dessa människor sitter i stark beroendeställning till arbetsgivaren och de vågar inte vara obekväma och ställa krav, för då får de åka hem med en gång, avslutar han.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!