HissarNy hissidé fick innovationspris
08.11.2012 14:27 3 min lästid

Ny hissidé fick innovationspris

08.11.2012 14:27 3 min lästid

Uppfinnaren bakom idén, Lars Butler, belönades igår med förstapriset i idétävlinge

Marcus Rosenholm
0

En ny, innovativ hisskonstruktion kan medverka till att många av landets äldre kan få bo kvar hemma. Uppfinnaren bakom idén, Lars Butler, belönades igår med förstapriset i idétävlingen ”Hus söker hiss” som arrangerats av Hälsans nya verktyg.

Idétävlingen ”Hus söker hiss” utlystes nationellt för ett år sedan med syftet att hitta nya, kostnadseffektiva lösningar för att installera hissar i befintliga flerfamiljshus. Frågan är central då en hiss ofta är avgörande för om äldre kan bo kvar hemma eller inte. Idag saknar 50 000 trappuppgångar hiss och om 5-10 år kommer hälften av alla över 65 år att bo i lägenheter i hus som saknar hiss om ingenting görs.
Genom att lösa hissproblemet tjänar samhället stora pengar genom minskat behov av hemtjänst och betydligt mindre behov av särskilda boendeformer för äldre.

– Lars Butler har uppfunnit en ny och innovativ lösning som ger en trygg och säker transport utan att ta för stort utrymme i anspråk, säger Anders Carlsson, projektledare inom Hälsans nya verktyg.

Igår under Innovationsminglet på Mjärdevi center i Linköping delades förstapriset ut till Lars Butler, som är pensionerad byggnadsingenjör och arkitekt från Solna.

– Jag har jobbat med många innovationer men detta är den viktigaste uppgiften jag haft i hela mitt liv. Att kunna ta sig in och ut från sin bostad på ett enkelt sätt betyder mycket för livskvaliteten för äldre och kommer att betyda mycket för många människor och för samhällsekonomin, säger Lars Butler.

Prissumma på 50 000 kronor
Hans idé går ut på att hissen följer undersidan av trappan hela vägen genom trapphuset.

– Hissen kan gå oavbrutet hur många trappor som helst och konstruktionen är flexibel och anpassningsbar till de flesta trapphus, säger Lars Butler.

Förstapriset består av en prissumma på 50 000 kronor samt stöd att hitta fortsatt finansiering till fullskaleförsök med sikte att ha en färdig produkt inom 2-3 år.

– Priset betyder kolossalt mycket för mig. Jag vill hålla på med sådana här saker. Vissa yrken vill man inte sluta med helt bara för att man uppnår en viss ålder, säger Lars Butler, som nu kommer att starta ett företag.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!