2012-07-13 Världens snabbaste hiss byggs nu i Shanghai https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2012/07/shangh_.jpg

Världens snabbaste hiss byggs nu i Shanghai

Hissar

Hissar har idag många krav att leva upp till från beställaren. Förutom design, funktionalitet och säkerhet ska hissen även snabbt kunna transportera snabbt och högt. I Shanghai pågår nu bygget av det som kommer att bli Kinas högsta byggnad med en höjd av 632 meter nämligen Shanghai Tower, som beräknas stå färdigt 2014.

Byggnaden är designad av den amerikanska arkitektfirman Gensler. I världen är Shanghai Tower den näst högsta byggnaden endast slagen av Dubai’s Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten som är 828 meter högt och har 162 våningar.

Hissarna i Shanghai Tower är tänkta att slå nytt världsrekord. Enligt Mitsubishi Electric som konstruerar hissarna kommer de att färdas med en hastighet av 18 meter per sekund eller 1080 meter per minut. Det motsvarar en hastighet av ca 65 km/tim. Det nuvarande världsrekordet för snabba hissar ligger på 16,8 meter per sekund. Det innebär att man transporterar sig från entrén till utsiktsplanet på våning 119 i Shanghai Tower på cirka en minut.

Mitsubishi Electric kommer att förse hissarna med utrustning som minskar den obehagliga tryckskillnaden som uppstår under hissåkandet. Man har även lagt stor vikt på att minska energiförbrukningen genom att varje motor i hissarna har en inbyggd omvandlare som regenererar elektriciteten. Detta minskar hissens energiförbrukning med mer än 30 procent, enligt Mitsubishi Electric.

Hissarna är försedda med en bromskonstruktion som griper tag om rälerna om det uppstår problem med kabeldriften. Bromsarna är tillverkade av keramiskt material som tål hög värme och friktion.

En annan unik detalj är att Shanghai Tower även kommer att förses med tvåvåningshissar samt en akuthiss som även den kommer att sätta ett världsrekord, nämligen i transporterbar sträcka. Akuthissen kommer att gå från tre våningar under marken till våning 121 vilket är en sträcka på 578,5 meter.

Även komforten för passagerarna har haft hög prioritet vid konstruktionsarbetet. Passagerarna kommer inte att känna av några vibrationer då hisskorgarna färdas i höga hastigheter eftersom aktiva sensorer i styrspåren för hisskorgarna minskar skakningarna. Ljudisoleringen runt hisskorgarna är utformad så att korgarna är extra tysta.
Världens hissåkare kan se fram mot ännu en hissnande hissåktur vid färdigställandet av Shanghai Tower 2014.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!