Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Tomas Eriksson är ingenjören som insåg att han behövde jobba mer med människor för att själv höja arbetsglädjen. Det var under utbildning till organisationskonsult som han fick en personlig insikt, ”syftet med mitt liv är att möjliggöra glädje – både för mig själv och andra”.
Idag är Tomas föreläsaren som jobbat med arbetsglädje på heltid i mer än 20 år.
– Humanisten i mig kom ikapp. Jag som hade svårt att läsa i skolan men var bra på siffror, fick nu ett större intresse för människor, kommunikation och gruppdynamik. Så efter att ha designat kretskort för ettor och nollor på Ericsson, bytte jag spår helt, säger Tomas.
Två decennier av inspiration
För 20 år sedan var läget ett annat. Få insåg då hur mycket arbetsglädjen betyder för effektiviteten, välmåendet och samspelet på en arbetsplats. Men sedan dess har Tomas hållit nära tvåtusen föreläsningar. Han anlitas flitigt av företag, myndigheter och kommuner och har föreläst för stora aktörer som Bravida, Sweco och Veidekke.
– Jag har föreläst för mängder av medarbetare och ledare, även på flera företag inom byggsektorn. Det intressanta är att just inom denna bransch är intresset för det mänskliga extra stort. Där är det också tacksamt att ha en ingenjör som både förstår det tekniska perspektivet och kan tala om det mellanmänskliga. Det gör det extra roligt att möta den målgruppen, säger Tomas.
Vad menar han med det mellanmänskliga? Jo, det handlar om arbetsglädje – den hemliga ingrediensen för ökad prestation och de övriga positiva effekter den har på både medarbetare och organisationer.
– Hög arbetsglädje gör att vi får mer gjort med mindre stress. Ju fler på jobbet som upplever den glädjen desto enklare blir samarbetet och desto bättre flödar kreativiteten, vilket gör det lättare att lösa problem. Genuin glädje gör oss också mer öppna för andras idéer och får kommunikationen att fungera smidigare.
Små förändringar, stor effekt
Att vara människa innebär att vi både har bra och dåliga dagar, och vi kan bli bättre på att hantera de sämre, menar Tomas. Hans mål är att ge deltagarna en ”vänlig knuff” i rätt riktning och visa hur små förändringar kan göra stor skillnad. Tomas blandar inspiration med praktiska råd för att göra sina föreläsningar både glädjerika och användbara i verkligheten.
– Jag vill göra ämnet spännande och engagerande. Mitt mål är att få folk att se värdet i arbetsglädje och förstå att ofta räcker det med små justeringar. Små förändringar, som att oftare bjuda på uppskattning och att våga ta emot den uppskattning man själv får med ett “tack” istället för ett ”äsch”, kan göra verklig skillnad.
Tomas får förfrågningar om att föreläsa vid kick-offer, konferenser och utvecklingsdagar när organisationer har vikande siffror i sina medarbetarenkäter men nästan lika ofta från proaktiva chefer som vill stärka den befintliga arbetsglädjen och den fungerande kommunikation inför kommande utmaningar. Genom att ta reda på bakgrunden till varje förfrågan kan han anpassa sin presentation för att bättre möta företagets behov och skapa igenkänning hos deltagarna.
– För att verkligen förstå vad företaget eller avdelningen vill uppnå med föreläsningen brukar jag prata med beställaren i förväg. Visst kan jag hålla föreläsningen utan den informationen, men den blir så mycket mer träffsäker när jag kan anpassa exempel och innehåll så att det speglar mottagarnas verklighet.
Du föreläser också om feedback. Varför är fungerande återkoppling så viktig för arbetsglädjen?
– Feedback för människor är som vatten för växter, säger Tomas. Utan den vissnar vi. Den berättar om vi är på rätt väg eller behöver justera något. Den förser oss med bekräftelsen vi behöver. Bra feedback handlar inte om att kritisera utan om att lyfta varandra. När något inte funkar, behöver vi säga det utan att slå undan benen på den andre. Det handlar om att skapa en trygghet i hur vi ger och tar emot feedback.
Det finns mycket att säga om arbetsglädje och för att göra sina föreläsningar mer engagerande presenterar Tomas en “möjlighetspalett” med sju konkreta verktyg och insikter som deltagarna kan använda för att höja sin egen och varandras arbetsglädje.
– Jag bjuder deltagarna en palett med tips och metoder i mina föredrag. Vi människor är olika och går igång på olika saker. Målet är att varje person ska hitta mellan en till tre uppslag som verkligen talar till dem och som de blir sugna på att direkt omsätta i sitt arbete.
Kan du ge exempel på en metod som du har implementerat för att öka arbetsglädjen i organisationer?
– Det första steget är att verkligen uppmärksamma allt som fungerar. Vår överlevnadshjärna fokuserar i första hand på det som inte funkar – det vi inte gillar och hinder på vägen. Det sker automatiskt. Det är mycket svårare att lyfta blicken och se det positiva.
Tomas jämför hjärnan med en kamera. En kamera med förinställt skärpedjup på det som ligger nära, som svårigheter och hinder. Om vi inte aktiv väljer att ändra skärpedjupet missar vi allt som ligger längre bort, det som fungerar och som vi faktiskt skulle kunna uppskatta om vi bara såg det.
– Det handlar om att förstå att jag själv kan och behöver välja fokus. Annars går vi miste om många positiva saker som skulle kunna ge oss glädje, tillfredsställelse och välmående. Det som ger oss ork och energi att ta itu med problemen och svårigheterna.
Vad är hemligheten bakom en arbetsplats där alla verkligen känner arbetsglädje?
– När vi bryr oss om varandra bygger vi tillit och trygghet, vilket är basen för arbetsglädje. Något alla arbetsplatser med hög arbetsglädje har gemensamt är just omtanken om varandra. Det spelar ingen roll om folk jobbar som säljare, inom vården eller i byggbranschen. Med omtanke och välvilja i fundamentet kan arbetsglädjen växa sig hög och stark.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB