Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Nationalbiblioteket är det mest representativa biblioteket för det estniska folket. Det har blivit ett landmärke som är öppet för alla. På nationalbiblioteket erbjuds utbildningsprogram och boksamlingarna inkluderar alla böcker, tidskrifter och andra publikationer som ges ut i Estland. Dessutom finns utländsk litteratur också tillgänglig. Vidare erbjuder nationalbiblioteket en av de mest omfattande samlingarna av estnisk juridisk litteratur.
Byggnaden har placerats under kulturarvsskydd, men med tiden har det blivit uppenbart att nationalbiblioteket är i stort behov av modernisering. Under de trettio år som har gått sedan byggnaden uppfördes har endast de tekniska systemen genomgått större uppdateringar. Ombyggnaden är också nödvändig på grund av den snabba utvecklingen inom informationsteknologi.
Förbättringar
De förnyade utomhusterrasserna och förändringarna i interiörarkitekturen kommer att ge byggnaden en ny dimension och integrera den i stadsmiljön.
– Vi var tvungna att hitta en lösning för att förena våra förväntningar med byggnaden som är skyddad under kulturarvsskydd, för att utforma rumsprogrammet på ett sätt som är bekvämt för besökarna, säger projektledaren för byggnadens ombyggnad, som fungerar som representant för beställaren.
I den renoverade byggnaden har tidigare stängda områden som inte fanns med i den ursprungliga designen tagits i bruk och öppnats för besökare. Några exempel är terrasserna och tornhallen som rymmer en teater och ett multifunktionellt konferenscenter.
– Livet förändras, och vi behöver ägna mer och mer uppmärksamhet åt utbildningsaktiviteter, särskilt för unga människor. Det finns en hel våning för detta i den förnyade byggnaden, säger projektledaren och tillägger:
– I linje med moderna behov har exempelvis alla mötesrum flyttats till byggnadens mitt och områdena nära fönstren reserverats för att umgås och delta i utbildningsaktiviteter.
Bauroc lättbetongprodukter
När man skulle bestämma byggnadsmaterial för de nya skiljeväggarna i nationalbiblioteket föll valet på Bauroc lättbetongprodukter och totalt har flera tusen kvadratmeter av materialet använts i byggnaden.
– De tekniska parametrarna var lämpliga och uppfyllde kraven. Materialet är både lätt att arbeta med och brandsäkert. Detta var också byggarens rekommendation, säger representanten för beställaren.
Under processen togs hänsyn till kraven på kulturarvsskydd ned till minsta detalj. Från utsidan har hela byggnadsvolymen bevarats visuellt, och även om nya funktioner och system har lagts till inuti byggnaden, är de nya lösningarna väl kompatibla med den ursprungliga idén.
– Bauroc lättbetongprodukter har visat sig vara oumbärliga i vårt projekt. Produkterna är lätta och har goda brandskyddsegenskaper samt att de är kompatibla med kraven på byggnadens fysik. När det gäller samarbetet med Bauroc är känslorna bara positiva, snabbhet, kunnande och råd har alltid funnits till hands när det behövts. Som samarbetspartner finns Bauroc alltid där för byggaren när hjälp behövs, säger en styrelseledamot i byggföretaget Ehitus5ECO.
Utmaningar på vägen
Som alltid när det kommer till stora ombyggnationer dyker det upp både positiva och negativa överraskningar.
– Ur kulturarvsskyddets synvinkel byggdes biblioteket ganska nyligen, och därför har många arkivmaterial funnits tillgängliga. Vi har haft möjlighet att studera olika versioner av konstruktionsdokumentationen, till och med beskrivningar av konstruktionsdetaljer, säger en representant för projektets arkitektbyrå, Architectural Bureau Sirkel & Mall, och tillägger:
– Tyvärr hände det ibland att när byggaren öppnade en struktur så var riktningen på panelerna inte som förväntat. Vi fick klura ut de bästa sätten att gå vidare. Med tanke på byggnadens bärförmåga var vi tvungna att arbeta fram den lättaste möjliga innerväggskonstruktionen och den bästa lösningen som uppfyller kraven. Bauroc blockprodukter är lätta och lämpliga för att bygga brandskyddszoner och schakt, och därför är materialet ett lämpligt val för en sådan byggnad.
Enligt styrelseledamoten i Ehitus5ECO kom överraskningarna huvudsakligen från den gamla byggnadens specifika egenskaper.
– Den ojämna byggkvaliteten, som var karakteristisk för de sista åren av sovjettiden och avvikelser från den ursprungliga designen, har orsakat vissa störningar. Dessutom, på grund av en så lång byggperiod, ändrades beställarens behov kontinuerligt, vilket i sin tur ledde till betydande ändringar av grunddata – till exempel konvertering till fjärrkylning. Vidare har krisen relaterad till kriget i Ukraina och efterdyningarna av COVID-krisen sammanfallit med den omfattande byggperioden. Det har verkligen inte varit enkelt.
Teamet
Genomförandet av byggprojektet var en stor gemensam insats med mer än 85 arkitekter och ingenjörer som representerade närmare 20 olika företag, ledningen och personalen vid nationalbiblioteket och nationalarkivet, Riigi Kinnisvara AS som beställare, toppforskare från Tallinns tekniska universitet som konsulter inom inomhusklimatet i arkiven, och specialister från Tallinns kulturarvsnämnd deltog i projektet. Dessutom involverades en akustiker samt en person som höll koll på byggprocessen för ägaren.
– Det återstår fortfarande mycket avslutningsarbete, installation av tekniska system och utrustning, samt igångkörning och testning av systemen, säger styrelseledamoten för huvudentreprenören.
Det förnyade nationalbiblioteket kommer att öppna sina dörrar för besökare 2027. När renoveringen är färdig kommer nationalbiblioteket kunna ta emot 3 000 personer varje dag.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB