Sponsrad
2 min lästid

BRA Bygg kommenterar

20:e juni 2024, 09:45
Sponsrad
Like 0

– GoCo HIC är ett område för forskning och innovation. Att hitta nya innovativa lösningar i byggprocessen har därför varit en drivkraft under hela processen, berättar Kjell Bye, KMA-Chef på BRA Bygg.

På GoCo House valdes en hybridstomme som ska ge en besparing på cirka 2 500 ton CO2 jämfört med en traditionell stomme i stål och betong. Likaså har energiuttaget under produktion sänkts med 30% tack vare aktiv övervakning.

– Under byggprocessen har vi också pilotkört världens första elektriska pålkran. Utrustad med två stora batteripaket och en eldriven kraftstation kan maskinen användas utan avbrott under en hel arbetsdag. Jämfört med en traditionell pålkran har detta inneburit att både koldioxidutsläpp och buller minskat avsevärt.

Hållbar bodetablering

Utöver hållbara material och elektriska maskiner har byggbodarna i projektet anslutits till Mölndals Energis förnybara fjärrvärme. Varje bod är utrustad med 8 solpanelsenheter på taket vilket resulterar i en årlig generering av ca 3000 kWh. Med en förväntad livslängd på 25 år innebär det en total produktion på ca 75 000 kWh per tak.

Utmanande tid för byggprojekt

– GoCo House har varit en utmaning i allt från arkitektur till materialval och arbetsmetoder. Vi ska också komma ihåg att signaturbyggnaden är byggd under delar av en pandemi och ett krig med materialtillgångar och prisbilder därefter. Men genom att samarbeta tätt med beställaren och jobba som en enhet i samma team lyckades vi säkerställa både tidplaner och budget, säger Kjell Bye och avslutar:

– Det här är ett otroligt spännande projekt med en fantastisk arkitektur och det är verkligen ett projekt man känner stolthet av att vara en del utav. Och att samtidigt få driva hållbarhetsfrågor med så stort stöd av beställaren känns extra roligt.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0