Sponsrad
5 min lästid

Från ritning till 3D till med AI: Symetri driver byggindustrins digitala revolution framåt

19:e juni 2024, 08:23
Från ritning till 3D till med AI: Symetri driver byggindustrins digitala revolution framåt
Apartment facade architecture
Sponsrad
Like 0

– Vi utvecklar och tillhandahåller tekniska lösningar och tjänster till de största aktörerna inom branschen. Som partner vill vi på Symetri utmana våra kunder att arbeta smartare och förbättra sina arbetsflöden för en bättre framtid. Dessutom har vi en målsättning om att, med vår kompetens och spetsteknologi, hjälpa kunderna att öka sin konkurrenskraft, säger Brita Vonstad, Customer Development Manager på Symetri, och fortsätter:

– Vi tittar på vart våra kunder är i sin digitala resa och sedan påbörjar vi implementeringen av den nya teknologin och nya processer. Men det får inte bli för mycket på en gång, utan det gäller att ta det steg för steg. Men om viljan och intresset för att investera i förändring finns kan det gå väldigt snabbt att höja kvalitén och få bättre koll på sitt projekt.

AI blir vanligare

Brita Vonstad, Customer Development Manager på Symetri

Symetri investerar i både sin egen och andras teknologier, samt i tjänsteutveckling för att på så sätt snabba på digitaliseringen och hjälpa arkitekter, projektledare och andra inblandade att få bättre koll över sina projekt. I digitaliseringen av byggbranschen har AI börjat ta en allt större roll och 3D-modeller av byggnaderna blir allt vanligare.

– AI börjar ta fart inom byggindustrin och vi investerar i AI för att bland annat arkitekter ska kunna jobba mer hållbart. Med hjälp av 3D-modeller kan man komma med ”liveförslag” på förändringar kring exempelvis väggar, som sedan ändras direkt i modellen istället för att man ska behöva rita och räkna om, säger Brita Vonstad, och fortsätter:

– Vi lägger mycket pengar på utvecklingen av teknologi och vi har en dialog med ledande bolag och personer i branschen vilket gör allting enklare. Dessutom har de flesta av våra tekniska konsulter någon form av bakgrund inom byggbranschen.

Från ritning till 3D-modell och digital tvilling

Med dagens teknologi kan AI göra om gamla ritningar och rådata på befintliga byggnader till en modell i 3D-format, som arkitekter och entreprenörer därefter kan arbeta med. Symetri har valt att samarbeta med Bimify, som med hjälp av AI och maskininlärning kan göra om traditionella ritningar till digitala tvillingar inom loppet av några minuter, något som tidigare har tagit flera dagar att genomföra.

– Med AI och Bimify:s lösningar kan vi skapa kostnadseffektiva modeller i 3D, som även möjliggör en bättre översikt över byggnaden. För fastighetsägare kan detta hjälpa till att digitalisera deras befintliga fastighetsbestånd mer effektivt än tidigare, utan att genomföra dyra scanningar. För den projekterande disciplin i ombyggnationer hjälper AI till att effektivt skapa 3D-modeller i tidiga skeden, vilket resulterar i att de kan göra bättre beräkningar och de får mer tid att jobba med olika lösningsförslag. AI ser vi som en del av processen som frigör tid för arkitekten till det de verkligen är utbildad till, som att utveckla förbättrade lösningar, välja rätt material och design, säger Brita Vonstad.

I Symetris senaste projekt, ett köpcentrum med en yta på över 20 000 kvadrat gick man, med hjälp av AI, från en 2D modell till 3D på ett par veckor.

– Vi lade till lokala standarder och mötte kundens behov för specifika data. Detta är ingången till en digital tvilling där vi bidrar till att digitalisera byggnaden för att sedan kunna koppla på annan data som sensorer för värme och energiberäkningar för att möta framtida krav gällande energianvändning, säger Brita Vonstad och avslutar:

– Genom att kunna förbättra data över projektets samtliga faser kommer vi i slutändan kunna göra en bedömning av projektet med hjälp av faktiska data. Vi kan då analysera projektet baserat på verkliga siffror och inte på uppskattningar. Detta gör att det i slutändan går att förstå varför ett projekt lyckades eller varför det tog längre tid och blev dyrare än planerat. Därmed kan vi dra lärdomar som vi kan ta med oss in i nästa projekt.  

Om Symetri:
  • I slutet av 1980-talet grundades Symetri, ett bolag med fokus på teknik och digitalisering för byggbranschen och tillverkningsindustri. Bolaget har i dagsläget över 1 000 medarbetare utspridda över hela Norden, Storbritannien, Irland och USA. Symetris huvudsakliga uppgift är att hjälpa sina kunder med deras teknologiska utveckling, oavsett vilken nivå de befinner sig på i dagsläget.

Läs mer på www.symetri.se

#symetri
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0