Sponsrad
3 min lästid

Ryds Glas moderniserar 69 trapphus – öppnar upp med stora glaspartier

15:e maj 2024, 10:40
Ryds Glas moderniserar 69 trapphus – öppnar upp med stora glaspartier
Efter renoveringen har trapphusens fasad försetts med stora glaspartier. Bild: Ryds Glas
Sponsrad
Like 0

På Skarpskyttevägen i Lund ligger kvarteret Tingvallen som med sina 414 lägenheter är en av Skånes största bostadsrättsföreningar. Kvarteret består av 15 fastigheter byggda på 60-talet och i en stor renovering ska kvarteret både energioptimeras och få ett nytt utseende. Likaså ska renoveringen ta hand om omfattande rötskador.

– Den huvudsakliga anledningen till renoveringen var att man ville byta fönster men när man tittade närmare på väggarna så upptäcktes röta i väggarna. Då bestämde man att byta alla ytterväggar – ända in i lägenheterna. Våren 2020 skickade föreningen ut en intresseanmälan för en samverkansentreprenad. Servicekuben fick projektet och våren 2022 kunde arbetena starta, berättar Martin Jeppsson, arbetschef på Servicekuben.

Före och efter renovering. Bild: Servicekuben

Stora glaspartier längs alla våningar

Eftersom utfackningsväggarna behöver bytas behöver även fasaderna ersättas och i projektet byts plåtskivor ut mot nya fasadskivor. Likaså togs ett beslut om att byta entré- och fasadpartier för fastigheternas trapphus.

– Eftersom trapphusen behövde matcha fastigheternas nya utseende byter vi ut gamla aluminiumpartier mot moderna aluminiumfasader med 3-glas. Samtidigt har vi valt att montera glaspartier som sträcker sig längs alla tre våningar, till skillnad från förut då våningsplanen skildes av med olika träfält. Det är både kostnadseffektivt, estetiskt mer tilltalande och ger en hållbar lösning över tid. Genom att utesluta organiska material i trapphusfasaden undviker man risken för röta, säger Peter Frösslund, projektledare på Ryds Glas.

De nya glaspartierna är cirka 3 meter breda och 9 meter höga och för Ryds Glas rör sig entreprenaden om över 100 fasad-och entrédörrspartier. Totalt förses 69 trapphus med nya fasader och utöver aluminiumpartier levererar Ryds Glas fritt hängande entréglastak.

– Genom att öppna upp med stora glaspartier får man in betydligt mer ljus i trapphusen samtidigt som fasadbytet ger en jättestor estetisk skillnad utifrån. Vi har tre olika kulörer beroende på vilken gård man är på och hittills är vi jättenöjda med resultatet. Ryds Glas är lätta att samarbeta med, säger Martin Jeppsson.

Bild: Ryds Glas

Sänkt energiförbrukning med EU-bidrag

I projektet är den huvudsakliga anledningen till renoveringen att sänka fastigheternas energiförbrukning, och som en hjälp på traven är projektet delvis EU-finansierat. Föreningen har fått statligt stöd för nästan femtio procent av kostnaden, då renoveringen förbättrar fastigheternas energiprestanda med över 20 procent. Målet är att föreningens värmebehov ska halveras och redan idag går det se en tydligt minskad värmeförbrukning i lägenheterna vars väggar bytts ut.

Innan årets slut väntas Ryds Glas entreprenad vara i mål, och sommaren 2025 beräknas hela projektet vara klart.

#ryds glas
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0