Sponsrad
3 min lästid

Därför väljer småbolagen att byta ut sin nuvarande bank

10:e maj 2024, 08:59
Därför väljer småbolagen att byta ut sin nuvarande bank
Sponsrad
Like 0

Det svenska banksystemet domineras idag av ett fåtal storbanker som inte har någon större konkurrens. Men allt fler småföretagare börjar upptäcka fördelarna med att vända sig till digitala banker. I Danmark har utmanaren Lunar vuxit fram som ett allt vanligare alternativ för mindre bolag – och nu tar de språnget in på den svenska marknaden.
Men allt fler småföretagare börjar upptäcka fördelarna med att vända sig till digitala banker. I Danmark har utmanaren Lunar vuxit fram som ett allt vanligare alternativ för mindre bolag – och nu tar de språnget in på den svenska marknaden.
”Vi är en modern bank som är fri från gamla system och processer. Hela verksamheten är från grunden byggd utifrån vad mindre företag efterfrågar idag”, berättar Mats Persson Bergius.

Så vad är då de viktigaste egenskaperna hos en bank när entreprenörerna själva får välja? I en ny undersökning som genomfördes i februari 2024 frågade Lunar 1500 nordiska bolag vad som kan få dem att byta bank.

Majoriteten av de svenska företagarna i undersökningen driver ett aktiebolag, med en omsättning på mellan 1 och 5 miljoner kronor. Bolagen är verksamma i en rad branscher, från tech till fastigheter, kommunikation, vård och handel.

Oavsett bransch har många av de svarande en gemensam syn på vad som krävs från deras bank:

● Låga avgifter och räntor, samt en transparent hantering av dem, är den absolut viktigaste faktorn när företagarna väljer sin bank.

● 13 procent har bytt bank de senaste åren. De vanligaste orsakerna är att den tidigare banken inte hade förståelse för utmaningarna ett småbolag står inför, att banken hade för dyra avgifter, eller att den dåvarande banken inte var intresserad av att tillhandahålla god service.

● Drygt 18 procent av de svarande säger att de sannolikt kommer att byta bank inom den närmaste tiden

● 43 procent av de svarande anser att de inte ska behöva betala ett högre pris för att en bank har fysiska kontor, och 50 procent är positivt inställda till renodlade digitala banker.

Här kommer Lunar in som ett flexibelt alternativ för småföretagare i Sverige. I dag kostar det runt 2500 kronor att öppna ett företagskonto hos storbankerna, och det kan även ta lång tid innan verksamheten kan rulla igång. Lunar erbjuder noll kronor i startavgift, månadsavgift på 49 kronor och onboarding inom 72 timmar.

”Tack vare vårt tekniska försprång har vi hittat ett betydligt billigare och enklare sätt att driva bank. Våra lägre kostnader skickar vi direkt vidare till våra kunder i form av schysstare prissättning”, säger Mats Persson Bergius.

På Trustpilot har Lunar Business idag höga 4,6 av 5 stjärnor när det gäller kundnöjdhet. Enligt den danska näringslivsorganisationen SME Danmark är Lunar idag en viktig spelare för den danska ekonomin, och en av de banker som är mest dedikerade till landets småföretag.

”Nu vill vi ge svenska företagare samma möjlighet. Sverige har en unik entreprenörsdriven ekonomi, med högst andel företagare i Skandinavien enligt Ekonomifakta. Vi vill bidra till att Sverige fortsätter växa och att små företag får tillgång till tjänsterna de behöver till ett bra pris. Banker ska underlätta, inte skapa hinder, avslutar Mats Persson Bergius.

LÄS MER: Därför kan Lunar vara en smartare bank för dig

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0