Sponsrad
5 min lästid

Bauroc: Ledande inom LÄTTBETONG

1:a maj 2024, 10:39
Bauroc: Ledande inom LÄTTBETONG
Sponsrad
Like 0

I samtliga baltiska länder, som Bauroc betraktar som sin hemmamarknad, är lättbetong ett välkänt material med en betydande marknadsandel bland andra lättbetongsprodukter. Baurocs kunder uppskattar mer än någonsin lättbetongens huvudsakliga fördelar som byggmaterial, vilket inkluderar utmärkt värmeisolering, brandsäkerhet, trygghet vad gäller hälso- och miljöpåverkan samt hög resurseffektivitet.

Bauroc grundades 2001 och har sedan dess upplevt kontinuerlig framgång inom produkt-utveckling och som ett resultat av det har produktsortimentet ökat avsevärt. Baurocs produktportfölj omfattar ett brett utbud av blockprodukter, armerade överliggare, stora tak- och väggelement, torrbruk, byggnads-utrustning och tillbehör för montering av produkterna.

Varumärket “Bauroc” och företagets identitet representerar det breda utbudet av byggmaterial som produceras av lättbetong. Baurocs produkter kan användas överallt inom byggbranschen, inklusive konstruktion av privat-bostäder, flervåningshus, lantbruks-byggnader och industrianläggningar. Tack vare lättbetongens enastående mångsidighet som byggmaterial har Baurocs produkter använts för komplexa arkitektoniska inslag i decennier. Det är möjligt att bygga kurvade och korsande väggar med olika vinklar, eftersom det är enkelt att med stor precision skära blocken till önskad form. Ett privat hem i södra Estland, som påminner om ett medeltida slott, är ett utmärkt exempel på detta. Bauroc lättbetongs-produkter används inte bara i konstruktionselement utan också i dekorativa och arkitektoniska detaljer, i både exteriör och interiör.

Dekorativa element i olika storlekar producerades på plats genom att skära och fräsa större element till önskade former. För att säkerställa ett tillförlitligt och varaktigt resultat fästes dessa element på väggarna med Bauroc tunnputsbruk. Det var ingen tillfällighet att lättbetong identifierades som det föredragna materialet för konstruktionen. Huvudproblemet som skulle lösas var relaterat till gesimser, som behövde vara massiva i storlek och se ut som om de var huggna ur sten för att efterlikna antika och traditionella byggnadstekniker. Dessutom var det uppenbart att isolering av huset inte var ett alternativ, eftersom detta inte skulle ha passat den arkitektoniska designen. Vintrarna i Estland kan dock vara mycket kalla. Baserat på dessa krav och begränsningar, och efter att ha rådfrågat bekanta med erfarenhet av Baurocs systemlösningar, beslutade ägaren att lättbetong erbjöd de bästa material-egenskaperna för projektet.

Huset är beläget på den tomt där Valgejärve herrgård byggdes 1553. Denna plats valdes medvetet av ägaren som bestämde sig för att bygga ett nytt hus i nygotisk stil. Det gamla herrgårdshuset byggdes om under sovjettiden och saknade kulturell och arkitektonisk betydelse. Idéerna till huset tog form i ägarens fantasi medan en nära släkting som är arkitekt satte dem på papper. Den främsta inspirationskällan var Alatskivi herrgård i Estland, som är en kopia av Balmorals kungliga residens i Skottland.

Ägaren av huset gav följande redogörelse för byggprocessen: “Jag minns mycket tydligt morgonen då jag för första gången startade Baurocs bandsåg. Efter att ha gjort de första få snitten insåg jag att det var möjligt att skapa vilken form som helst utan större ansträngning. Fräsen tillät mig att bearbeta stenen precis som jag ville. Jag kände mig mycket glad och stolt. Under de följande nätterna drömde jag till och med om att använda bandsågen och fräsen.

Eftersom det tar tid och tålamod att skapa 100 element, var och en bestående av 3 lager och 4 fräscykler, anställde och utbildade jag en assistent som förberedde alla sniderier för huset och arbetade 10 timmar per dag under 3 veckors tid.” Ägaren av huset har njutit av hela byggprocessen och har fått mycket erfarenhet och självförtroende genom att utföra det mesta av arbetet själv. Han känner passion för byggnation och efter denna erfarenhet är han nu redo att skapa något liknande för andra människor som kan vara intresserade av att bygga ett mycket unikt hus.

Herrgården som visas på foto-grafierna byggdes med Bauroc ECOTERM+ block, med en tjocklek på 500 mm. För att bygga energi-effektiva hus används vanligtvis Bauroc ECOTERM+ block med en genomsnittlig densitet på 300 kg/m³ i enkla ytterväggar utan extra isolering. Olika storlekar av armerade Bauroc överliggare med längder upp till 4,8 m användes för att överbrygga dörr- och fönsteröppningarna.

Dessutom användes Baurocs mellanväggselement med en tjocklek på 100 mm och en densitet på 450kg/m3 samt Bauroc universalblock med en tjocklek på 200 mm och en densitet på 375 kg/m3 för inre väggar och även för skärning och fräsning av husets dekorativa element.

Ivar Sikk, VD Bauroc AS

“På Bauroc är vi stolta över att ha kunder som bygger fantastiska hus som detta slott i södra Estland av vårt material. Denna byggnad representerar på ett utmärkt sätt vår maxim att Bauroc-produkter kan användas överallt inom byggbranschen. Det är också inspirerande och motiverande att testa gränserna inom produktion och produkt-utveckling av lättbetong.”

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0