Sponsrad
3 min lästid

Tre sätt att investera i solenergi – med eller utan tak

16:e april 2024, 12:46
Tre sätt att investera i solenergi – med eller utan tak
Sponsrad
Like 0

Inom 25 år väntas solenergi vara den huvudsakliga källan för förnybar energi ur ett globalt perspektiv och redan i år investeras mer i utbyggnad av solenergi än i fossila energikällor. För dig som vill påverka din klimatprofil i positiv riktning är solceller svårslaget. Med en livslängd på ca 30 år och återbetalningstid på 6-12 år är solceller även krasst ekonomiskt en investering som lönar sig.

– Nästan alla typer av företag kan nå lönsamhet genom att investera i solenergi. Något som gör kalkylen särskilt positiv för företag är att solcellerna når sin produktionstopp på dagen, då verksamhetens energibehov är som störst. Det innebär väldigt goda förutsättningar för egenanvändning av den solenergi du producerar, säger David Lindqvist, Head of Commercial C&I på Svea Solar.

1. Installation av solceller på eget tak

Installation av solceller på egen fastighet är det vanligaste för företag som vill göra en bra investering och äga sina egna solceller. Den el du producerar kan du använda själv och genom att installera ett batteri sälja överskottet vidare för en extra inkomst. Solceller kräver väldigt lite underhåll och med ett serviceavtal med årlig besiktning och produktionsövervakning blir ditt ägande ännu mer bekymmersfritt.

Maximera din investering med solceller och batteri

2. Energiköpsavtal med andel i solpark – PPA Offsite

Ett PPA-avtal offsite innebär att du anlitar ett solenergibolag för att bygga ut solkraft för dina behov och samtidigt säkrar ditt elpris. Du får då en förutsägbar elkostnad över ett antal år och energibolaget åtar sig att bygga ut nya energikällor för att matcha behovet. Din investering leder alltså direkt till att ny solkraft byggs ut.

Foto: Svea Solar

3. Energiköpsavtal för solceller på egen fastighet – PPA Onsite

Du kan också låta energibolag installera, driva och sköta en solcellsanläggning på din egen tak- eller markyta och köpa elen till ett förutbestämt pris. Du som har ytan att upplåta kan då dra fördel av kortare time-to-market än vid en investering i utbyggnad av solpark. Du synliggör också ditt engagemang i solenergi på ett väldigt tydligt sätt, utan att behöva ansvara för installationen.

Läs mer om PPA-avtal

Vi matchar ditt företag med rätt solenergilösning

Med 10 års erfarenhet och över 50 000 installationer i sex länder är vi det ledande solenergibolaget i Sverige. Lokala installationskontor från norr till söder i Sverige garanterar samtidigt att expertisen finns nära din verksamhet, med utbildad och certifierad personal. Vi tar fram en solenergilösning som är anpassad efter ditt företags förutsättningar.

Läs mer om våra solenergilösningar för företag eller få en kostnadsfri offert

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0