Sponsrad
4 min lästid

Släpp in ljuset med Ryds Glas skräddarsydda glasfasader

19:e mars 2024, 16:11
Släpp in ljuset med Ryds Glas skräddarsydda glasfasader
När Stora Coop Värmdö skulle bygga ut sin entré stod Ryds Glas för glasfasaden. Bild: Ryds Glas
Sponsrad
Like 0

Att bygga med stora glaspartier blir allt vanligare – både i villor och kommersiella fastigheter. Samtidigt kan en glasfasad designas på flera olika sätt vilket innebär att möjligheterna är stora. Hos Ryds Glas används profilsystem från bland annat Schüco och SAPA och genom att samarbeta med yrkesskickliga arkitekter skapas skräddarsydda lösningar med en lyxig känsla.

– Vi deltar gärna tidigt i processen för att skapa exakt det resultat som kunden vill ha. Genom vår långa erfarenhet kan vi hjälpa till hela vägen, från rådgivning och bygglov, och vi har all kompetens som krävs för både projektering, tillverkning och montering. Vi fixar hela lösningen – från början till slut, säger Niklas Sundqvist, projektledare på Ryds Glas i Stockholm.

Glasfasad från Ryds Glas på Exergis värmeverk i Farsta. Bild: Ryds Glas

Olika materialval och form – en skräddarsydd lösning

Att välja en heltäckande glasfasad skapar en rymd i rummet och genom att öppna upp rummet mot utsidan släpps ljuset in på ett fantastiskt sätt. Genom de stora glaspartierna får man följa årstidens växlingar på nära håll och genom att utmana via form och storlek får byggnaden sin egen karaktär – inte bara invändigt utan även utvändigt. Dessutom går det att välja olika typer av glas för att hitta exakt den lösning som möter kundens önskemål.

– Hos oss kan man bland annat välja mellan energiglas, isolerglas eller säkerhetsglas men oftast är det isolerglas som används för glasfasader. Dessa går sedan att kombinera för exempelvis energi, säkerhet, brand eller självrengöring och vill man kan man till och med få solpaneler i glaset. Likaså kan man välja solskyddsglas som hjälper till att hålla nere temperaturen under varma dagar, eller ljudisolerat glas som tar bort störande ljud och buller, säger Niklas Sundqvist och tillägger:

– Med specialglas kan man alltså addera smarta funktioner till sin glasfasad och vi hjälper gärna till med tips och råd.

Bild: Ryds Glas

Passar allt – från villa till butik

Att bygga med stora glaspartier är något som passar för de flesta projekt – allt från kommersiella byggnader till mindre husprojekt. Två nyligen avslutade projekt hittas i Stockholmsområdet, bland annat på Exergis värmeverk i Farsta.

– Här ville kunden ha en isolerande glasfasad som klarade av att motstå både värme och solinstrålning för deras känsliga apparatur på insidan. Lösningen blev en aluminiumfasad från SAPA med kraftfulla isolerglas och solskydd i. Tidigare satt en gammal stålfasad som hade rostat sönder och kunden blev väldigt nöjd med slutresultatet. Faktum är att det ser ganska coolt ut när gammalt möter nytt med graffitti bredvid, säger Niklas Sundqvist.

Ett annat projekt hittas på Stora Coop Värmdö marknad där kunden ville bygga ut hela sin entré.

– Här tog vi upp ett hål i gamla fasaden och monterade en helt ny stålkonstruktion. På den monterade vi sedan en aluminiumfasad från SAPA och för glaset valdes isolerglas med två sidor Optiwhite för bättre transparens. Något extra roligt här var att vi fick bidra med en lösning för hela entrén vilket även innebar att vi monterade en sluss med skjutdörrar, entrétaket och ställningen för Coop-skylten. Tanken var att bygga ut entrén för att marknadsföra Stora Coop och genom glasfasaden har entrén nått nya nivåer. Nu har butiken fått en helt ny karaktär, avslutar Niklas Sundqvist.

#ryds glas
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0