Sponsrad
4 min lästid

Arlanda bygger ut med limträ

5:e juli 2022, 12:43
Arlanda bygger ut med limträ
BILD: Swedavia
Sponsrad
Like 0

På Stockholm Arlanda Airport pågår en om-  och tillbyggnad av Terminal 5, där bland annat en ny marknadsplats byggs. Som del av den nya marknadsplatsen får terminalen en tillbyggnad med limträstomme som ska innehålla en ny café- och restaurangdel. Martinsons har levererat och monterat stommen till tillbyggnaden, som också kommer att få stora glaspartier med vyer över start- och landningsbanor.

– Det blir enormt vackert med en särskiljande arkitektur med v-formare pelare helt i synligt limträ. Det är hedrande att få vara med och skapa ett av de första intrycken av Sverige som besökare möts av, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

Planering på minutnivå

Det handlar om närmare 1000 kubikmeter limträpelare som levererats på 20 lastbilar. Montaget har skett på ”airside”, den sida där flygen går. Det har inneburit stor hänsyn till bland annat säkerhet, i nära samarbete med entreprenören Skanska och beställaren Swedavia.

– Både när det handlat om projektledning och montage har det funnits många säkerhetsaspekter att ta hänsyn till. Varje last som kommit in på området har varit planerad på minutnivå och varje byggdel har varit noga dokumenterad.

Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons

Anpassat för Martinsons

För Martinsons är projektet väl anpassat för företagets erbjudande. Vid sidan om leveransen och montaget av stommen i limträ innefattade uppdraget även projektering av konstruktionen och bygghandlingar.

– Vi har en bred erfarenhetsbank att ösa ur vilket blir särskilt viktigt i ett sådant här projekt. Det bjuder på utmaningar både när det handlar om konstruktionen och byggplatsen, förklarar Jonas.

BILD: Swedavia

Rätt erfarenhet

Tillbyggnaden kommer att stå klar under 2023 och är det senaste tillskottet till en redan bred erfarenhetsbank hos Martinsons. Företaget har sedan tidigare många erfarenheter av att bygga i täta stadsmiljöer och med just-in-time-leveranser, något som kommit väl till pass vid montaget av limträstommen på Arlanda.

– Det har ofta handlat om tätbebyggda miljöer där det är viktigt att inte störa närboende och trafik mer än nödvändigt. Genom att vi kan leverera byggelementen med rätt grad av prefabricering och planera logistiken kan vi också bli riktigt effektiva på byggplatsen.

BILD: Swedavia

Lätta byggdelar en fördel

Ytterligare en fördel med limträ är att byggmaterialet är relativt lätt. Det innebär att mer material ryms på varje lastbil.

– På Arlanda handlade det om 20 lastbilar som behövde planeras. Vikten är också ofta avgörande, snarare än volymen. Här vinner alltid limträ och KL-trä, förklarar Jonas Lindgren.

Läs mer om Martinsons stomsystem på deras hemsida.

#martinsons
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0