Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Delar av gröna linjen vid Gullmarsplan har under sommaren varit stängd på grund av renovering. Dag och natt har Rosenqvist Entreprenad genomfört stora arbeten på plattformar och spår vid både Gullmarsplan och Skärmarbrink – på bara tio veckor.
– Vi kommer klara tiden, men det kommer att vara precis, säger Marcus Jokiniemi vid promenaden på spåret mellan Gullmarsplan och Skärmarbrink.
Fötterna sjunker ner vid varje steg i makadamen samtidigt som de spårgående maskinerna, som transporterar material mellan stationerna, tvingar promenaden stundvis till mindre avbrott. Bara ett stenkast bort dundrar tunnelbanetågen förbi på spåren på andra sidan.
Vid intervjutillfället den 16 augusti har Rosenqvist Entreprenad de senaste nio veckorna arbetat på en plattform och ett spår på Gullmarsplan samt en plattform och två spår vid Skärmarbrink. Plattformarna var eftersatta och behövdes bytas ut, men däremot är byggnadssättet till större delen densamma.
– På plattformarna har vi rivit de gamla betongelementen. De är byggda som ett badkar, kan man säga. Som en båt som man fyller med grus. Sen har vi återbyggt det med en ny typ av element som är mycket grövre än de gamla. Principen ser ganska lika ut hur man bygger nu som då, men elementen är säkert dubbelt så tunga, förklarar han.
100 ton stål till skyddsportal
Företaget har även genomfört en hel del förberedande arbeten och att byta ut till större element är en del av det. Vid Gullmarsplans plattform ska det i framtiden kunna byggas en instängd plattform likt de som finns på Odenplans och centralstationens pendeltågsplattformar.
Ett annat är den drygt 40 meter långa skyddsportalen bestående av cirka 100 ton stål och grundlagd på 144 stycken borrade pålar. Det förbereder ett hisschakt som en del av den nya stationen när den nya blå linjen mot Hagsätra ska byggas, cirka 70 meter under Gullmarsplans nuvarande station.
Allt det här ska göras på endast tio veckor och dessutom på en väldigt trång plats.
– Vi har jobbat dag, natt och helg för att hinna klart med arbetet. Stålportalsarbetet gör vi på dagtid och har bara ett spår att göra det på. På Gullmarsplans station transporteras allt material in på nätterna då maskinerna inte kan komma förbi för att få materialet mellan stationerna när portalsarbetet är igång. På Skärmarbrinks station har vi däremot jobbat både dag och natt under hela produktionstiden för att hinna färdigt i tid.
Ungefär 80 000 resenärer som passerar Gullmarsplan en vanlig vardag. Det är fler människor än Göteborgs centralstation, där det enligt Jernhusen passerar 74 000 människor per dag. Därför ställer det höga krav på säkerheten, både för de nästan 100 arbetarna på platsen och resenärerna.
– Det är mycket folk på en och samma plats, det är ju inte mer än någon decimeter mellan vår arbetsplats och tågspår med trafik och strömförande skenor.
Så ett felsteg kan vara förödande?
– Det ska det inte vara. Vi har installerat säkerhetsåtgärder genom nät och skydd mellan oss och trafikerade spår. Men vi är ju fortfarande i direkt närhet med riskerna, så klart. Och vi måste se till att resenärerna inte tar sig in på arbetsplatsen eller att vi underminerar plattformen under arbetet så att det sker ras.
”Högt profilerat projekt”
Men erfarenheten av tunnelbaneprojekt finns det gott om. Rosenqvist Entreprenad byggde om en Gullmarsplansperrong 2014 och Marcus Jokiniemi har de senaste åren byggt tio plattformar längst Saltsjöbanan. Det är sådant arbete de vill göra och hoppas att, genom det ramavtal som tecknades med SL under förra året, få förtroende att ta sig an liknande projekt i framtiden.
– Varje sådan här arbetsplats har sina unika utmaningar som kräver att man klurar sig fram till lösningar. Men att vi gör klart det här på tio veckor, det är ju inte självklart att man hinner. Så jag är väldigt stolt över att vi lyckats få ihop ett så bra gäng som kör stenhårt för att hinna med det här.
Om vi blickar framåt, hur kommer det att se ut i framtiden efter att det är klart?
– Det här projektet är ju ett rätt så högt profilerat projekt inom SL och även för oss. Det är ett projekt som syns och hörs. Vi är inte en jättestor firma och att genomföra det här uppdraget visar att vi klarar av det, avslutar Marcus Jokiniemi.
Efter tio veckors avstängning så började tågen återigen gå enligt tidtabell på måndagen den 20 augusti efter avslutat arbete.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB