HamnarYtterligare regellättnader för sjöfarten
15/06/2020 1min lästid

Ytterligare regellättnader för sjöfarten

15/06/2020 1min lästid
Ytterligare regellättnader för sjöfarten

Samskip Kvitnos, ett av Samskips fartyg, bedriver linjesjöfart mellan Rotterdam och Norge och reser hela vägen till Europas nordligaste stad, Hammerfest. Bildkälla: Gasum

“Sverige behöver en stark sjöfart”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Regeringen föreslår ytterligare regellättnader för sjöfarten. Bland annat möjliggörs anstånd för tillsyn av fartyg och service samt undantag vid behörighetskrav.

– Med ytterligare regellättnader blir det lättare för sjöfarten att klara de utmaningar som pandemin innebär. Sverige behöver en stark sjöfart, för både personresor och export, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Regellättnaderna innebär att tillsyn av fartyg och service av fartygsutrustning som annars ska ske senast den 1 september 2020, ska få anstå i 6 månader. Det betyder att rederier kan fortsätta att använda fartyg och utrustning som annars skulle ha behövt genomgå tillsyn.

Regeringen föreslår också att rederierna vid synnerliga skäl ska få göra enskilda undantag från kraven på viss behörighet eller specialbehörighet för befälhavare och teknisk chef i samtliga fartområden.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!