HamnarNy direktlinje för containerfrakt
13/05/2022 2min lästid

Ny direktlinje för containerfrakt

13/05/2022 2min lästid
Ny direktlinje för containerfrakt

Bild: APM Terminals

Den nya tågpendeln med en kapacitet på 68 TEU - motsvarande 34 lastbilar - rullar från APM Terminals i Göteborgs med slutdestination Umeå hamn den 27 maj.

För ett år sedan initierade First Row Shipping & Logistics järnvägspendeln som går från Piteå till APM Terminals i Göteborg. Pendeln medförde utökade möjligheter för de norrländska exportföretagen och växlade upp kapaciteten från en till tre avgångar i veckan på ett år. Nu sjösätts alltså ytterligare en direktförbindelse – från Umeå hamn som även den till en början kommer avgå veckovis. Det framgår av ett pressmeddelande från APM Terminals.

– Lokal industri i Umeåområdet har visat stort intresse för en lösning likt den vi har till Piteå. Umeå har idag ingen stabil lösning för containerfrakt, så vi fyller ett tomrum i marknaden med en produkt som dessutom är långt mer hållbar än de som finns att tillgå idag, säger Nikolas Rowland, grundare och ägare av First Row Shipping & Logistics AB.

Tåget kommer att lastas med containeriserat exportgods i Umeå, för att tre dagar senare befinna sig på ett oceangående fartyg på väg till världsmarknaden.

– Jämfört med en kombinerad lösning av lastbil och feeder från östkusten, sparar det här upplägget en betydande mängd koldioxidutsläpp och minst en vecka i ledtid. Med tanke på hur industrin växer i norra Sverige, är det fantastiskt att kunna vara med och bidra till att erbjuda direktlänkar till både Asien och USA via APM Terminals i Göteborg, säger Rowland och fortsätter:

– Vi har lämnat in ganska offensiva önskemål till Trafikverket inför 2023. Kundunderlaget finns definitivt, det gäller bara att få ihop pusslet med tidtabeller och tågoperatörer.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!