GasPermascand miljardsatsar på grön vätgas
7/04/2021 2min lästid

Permascand miljardsatsar på grön vätgas

7/04/2021 2min lästid
Permascand miljardsatsar på grön vätgas

Peter Lundström, vd Permascand. Foto: Permascand

I satsningen ingår ett teknologi- och innovationscenter för grön vätgas som spås få ett stort genombrott.

Miljöteknikbolaget Permascand investerar totalt 300 miljoner kronor i teknik för grön vätgas som spås få ett stort genombrott de kommande tre åren. Det framgår av ett pressmeddelande.

I satsningen ingår även ett fullskaligt teknologi- och innovationscenter och investeringar i bolagets forskningsteam. Målet är att nå lägre produktionskostnader av grön vätgas och att bli ledande leverantör för produktion av grön vätgas.

Företaget tror att den gröna vätgasen kommer att spela en betydande roll i framtidens energisystem vid energilagring, som råvara i industrin, vid balansering av elnätet, och som bränsle för fordon. Men dagens produktionsteknik behöver utvecklas och effektiviseras för att grön vätgas ska bli en konkurrenskraftig menar man.

– Permascand har 50 års erfarenhet av att tillverka elektrokemiska lösningar i industriell skala och levererar idag kritiska komponenter till flertalet världsledande aktörer på vätgasmarknaden. Nu sjösätter vi en av de största innovationssatsningarna i bolagets historia. Det är naturligt att vi bygger vidare på vår expertis och tar på oss ledartröjan i vårt segment för att göra det möjligt att kostnadseffektivt producera grön vätgas i stor skala, säger Permascands vd Peter Lundström.

Centrets geografiska placering styrs av tillgång till kompetens och kundernas efterfrågan. Utgångspunkten från början är Permascands forskningscentrum i Ljungaverk. Bolaget rekryterar nu internationell spetskompetens inom elektrokemi, metallurgi, mekanik, teknisk design och konstruktion och har nyligen rekryterat ytterligare expertis till området vätgas.

– Sverige har möjlighet att ta en unik position inom vätgasutvecklingen internationellt med stora planerade investeringar inom både grönt stål och tunga transporter och vi kommer bidra med vår spetskompetens i denna utveckling. Med vår produktionsanläggning i Ljungaverk och den forskning som bedrivs på bland annat KTH, är en placering i Sverige mycket intressant, avslutar Peter Lundström.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!