GasUmeå får sin första tankstation för gas
5/02/2020 2min lästid

Umeå får sin första tankstation för gas

5/02/2020 2min lästid
Umeå får sin första tankstation för gas

Bildkälla: Gasum

Möjligt att använda gasdrivna fordon i hela Sverige.

Gasum öppnar sin nionde station i Umeå. Det är den första gasstationen i Umeå och den betjänar både tunga fordon och personbilar.

Den nya tankstationen ligger i ett tungt trafikerat område där bränsleförbrukningen är hög. Stationen betjänar både tunga fordon och personbilar. Tunga fordon kan tanka flytande biogas (LBG) och flytande naturgas (LNG), medan komprimerad naturgas (CNG) och biogas (CBG) passar personbilar, distributionsfordon, avfallstransporter och bussar.

– Allteftersom nätverket av tankstationer expanderar blir gas tillgängligt för fler aktörer inom transportsektorn, vilket i sin tur ökar efterfrågan på gas. I slutet av förra året öppnade vi en ny tankstation i Östersund, som tillsammans med stationen i Umeå kommer att göra det möjligt att använda gasdrivna fordon över hela Sverige, säger Mikael Antonsson, Director Traffic Sweden, Gasum i ett pressmeddelande.

LNG och LBG går hand i hand

Tunga transporter står för närvarande för upp till 30 procent av koldioxidutsläppen från vägtransporter i Europa. Enligt de nya utsläppsmål som EU införde 2019 ska utsläppen av växthusgaser från tunga fordon minskas med 30 procent fram till 2030. Målet på nationell nivå i Sverige är att minska utsläppen från vägtransporter med 70 procent fram till 2030 jämfört med 2010 års nivåer.

– Att använda renare bränslelösningar är en viktig del av Sandahls miljöstrategiska arbete. De nya tankstationerna är viktiga eftersom de gör att vi kan minska våra utsläpp och uppfylla kundernas behov av logistikkedjor med låga utsläpp. Jag är glad över att vi kan använda lastbilar som drivs med LNG i Umeå, säger Johan Ebefors, vd på Sandahls Goods and Parcel.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!