GasÅF ingenjörspartner i nytt vätgasprojekt
4/11/2019 2min lästid

ÅF ingenjörspartner i nytt vätgasprojekt

4/11/2019 2min lästid
ÅF ingenjörspartner i nytt vätgasprojekt

Genrebild. Foto: St1

“Målet med vår strategi för förnybara bränslen är att uppfylla de ambitiösa 2030 klimatmålen på våra hemmamarknader”.

St1 ska bygga en vätgasproduktionsenhet med målet att producera förnybar diesel på raffinaderiet. ÅF Pöyry fick uppdraget som ingenjörspartner.

Den nya anläggningen kommer att byggas i Göteborg och är den enskilda största investeringen i St1: s historia på cirka 1,5 miljarder. St1-raffinaderiet i Göteborg, som är en av de mest energieffektiva i världen, spelar en nyckelroll för att förverkliga bolagets vision om att vara den ledande tillverkaren och säljaren av CO₂-medveten energi – och uppfylla långsiktig avancerad förnybar bränslestrategi.

200 000 ton HVO per år

Den nya anläggningen kommer att ha kapacitet att producera 200 000 ton HVO per år (hydrerade vegetabiliska oljor), ett transportbränsle som kan blandas i diesel eller ersätta diesel. Målet för produktionsstart är i början av 2022.

– Vi är stolta över att vara en del av St1:s arbete för att producera mer CO2-medveten energi, säger Mikael Fränckel, affärsområdeschef på ÅF Pöyry i ett pressmeddelande. Vi är säkra på att vi som utvald partner kommer att uppfylla St1:s behov genom våra tjänster och tekniska lösningar.

Vill uppfylla 2030 klimatmålen

 – Målet med vår strategi för förnybara bränslen är att uppfylla de ambitiösa 2030 klimatmålen på våra hemmamarknader i Finland, Sverige och Norge. Ett viktigt område för oss är att minska koldioxidutsläppen avsevärt från transportbränslen från egen produktion, Säger Bo-Erik Svensson, vd för St1 Refinery i ett pressmeddelande. Vi har valt ÅF Pöyry som ingenjörspartner för att kunna genomföra projektet enligt önskad standard och i tid.

ÅF Pöyrys tjänster inkluderar alla tekniska discipliner, upphandling och schemaläggningstjänster. Projektet består av nya enheter, renovering av befintliga enheter och nya lagringsanläggningar.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!