GasVärldsunik solcellsdriven vätgasstation
28.05.2019 15:42 3 min lästid

Världsunik solcellsdriven vätgasstation

28.05.2019 15:42 3 min lästid
Bildkälla: Pixabay / creative commons

Bildkälla: Pixabay / creative commons

Redan 2017 invigdes en vätgasmack i Mariestad. Nu tar kommunen nästa steg och planerar inviga en solcellsdriven vätgasstation.

Jessica Branschaktuellt
0

Redan 2017 invigdes en vätgasmack i Mariestad. Nu tar kommunen nästa steg och planerar inviga en solcellsdriven vätgasstation, något som de blir först i världen med, skriver DI.

– Vi inviger världens första solcellsdrivna vätgastankstation. Det innebär att kommunens åtta bränslecellsbilar kan tanka vätgas med solen och vattnet från Vänern som ingredienser, säger Jonas Johansson, utvecklingschef i Mariestad, till DI.

Lätt för alla att anamma

Allt som allt ska kommunen ha en flotta av cirka 100 bilar, varav åtta är bränslecellsbilar. Några av fördelarna med bränslecellsbilen är att räckvidden inte påverkas negativt av kyla och det går snabbt att tanka, vilket gör att den kan passa vidsträckta kommuner bättre än batterielbilar.

– Att tanka våra bränslecellsbilar tar ungefär 4 minuter för att komma 50 mil. Det påminner ju väldigt mycket om konventionella bilar vilket gör att det är lätt även för icke-entusiaster att anamma den här tekniken.

Anläggningen ska kunna producera vätgas från solenergi så att det räcker till 15-20 bilar. Det kan sedan byggas ut efter behov.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!