GalleriaNCC driver Mölndal framåt
1/09/2016 4min lästid

NCC driver Mölndal framåt

1/09/2016 4min lästid
NCC driver Mölndal framåt

NCC har som mål att Mölndals gallerian ska bli som ”ett vardagsrum” i Mölndal.
Bild: R-studio for Architecture och Arkitekterna Krook & Tjäder

Mölndal fortsätter att befästa sin plats som en av Sveriges mest framväxande kommuner.

Mölndal fortsätter att befästa sin plats som en av Sveriges mest framväxande kommuner. Idag är man landets 35:e största kommun befolkningsmässigt, och den 3:e största i Västra Götalands län, före kommuner som Borås och Trollhättan. Under det senaste åren har det skett en stor satsning på att modernisera och upprusta staden. Ett av de större projekten i kommunen är den pågående byggnationen av Mölndals nya galleria som utförs av NCC.

Det kommer bli en 26 000 kvadratmeter stor galleria med fokus på det lokala och personliga, men även med ett fokus på miljöaspekter och socialhållbarhet. Dessutom kommer det att byggas cirka 200 bostäder ovanpå gallerian för att kunna matcha den befolkningsökning som sker. NCC har även gjort ett antal olika förundersökningar, bland annat så hörde man med lokalbefolkningen vad de hade för önskemål.

– Detta kommer verkligen bli det nära och personliga centrat, främst för de invånare som bor kring Mölndal. Gallerian kommer verkligen bli deras stadskärna, men vi bygger även vidare på Mölndals historia av det nära, lokala och unika. Vi har som mål att gallerian ska bli som ett vardagsrum i Mölndal. Dessutom gjorde vi intervjuer med ungefär tvåtusen Mölndalsbor innan vi körde igång, så de fick chansen att bidra med sina tankar och idéer eftersom de är de som i slutändan kommer nyttja lokalerna. Så vi har verkligen riktat in oss på det lokala, berättar Johanna Hult Rentsch, Regionchef på NCC Property Development.

Exteriör Mölndals nya Galleria som ska stå färdig 2018. Bild: R-studio for Architecture och Arkitekterna Krook & Tjäder.
Exteriör Mölndals nya Galleria som ska stå färdig 2018.
Bild: R-studio for Architecture och Arkitekterna Krook & Tjäder.

En viktig del i detta projekt har varit att just satsningen på socialhållbarhet och stadsutveckling. Man har medvetet designat och byggt gallerian med exempelvis en stor del öppna ytor för att integrera människor med varandra.

Detta har man gjort på flera olika sätt. Bland annat har man genom Guldmann AB låtit installera en snyggt designad handikappanpassad hiss vid entrén. Hissen är designad så den ska smälta in i trappan och inte bli något som sticker ut ur den övriga omgivningen.
– Placeringen och tillgängligheten på hissen är mycket bra, och när lyftplattformen inte används så kommer den vara en del av trappan så den inte syns. Den kommer möjliggöra en värdig entré för alla som besöker gallerian, berättar Martin Tobiasson på Guldmann AB.

Dessutom vill man, som tidigare nämnt, att gallerian ska bli en stadskärna i Mölndal, därför har det även varit än viktigare med val av material och design och dessutom hur man arbetar ur miljömässiga perspektiv. NCC har inom koncernen redan arbetat mycket med miljöcertifieringar och de får alla sina kommersiella byggnader certifierade enligt Green Building. Detta fokus på miljö och socialhållbarhet har varit genomgående för alla företag som varit inblandade och delaktiga i projektet.

Ett exempel på detta är bland annat företaget Sundolitt som levererat grundelement och cellplast till grunderna. De är certifierade enligt både ISO 9001 och 14001, vilket är certifieringar inom kvalité och miljö. Dessutom jobbar de i övrigt väldigt starkt med dessa frågor.
– Vårat företag har dessa två ISO certifieringar, sen är alla våra produkter miljögodkända både enligt Basta och Sundahus, och även byggvarubedömningen. Och eftersom Mölndals galleria också kommer miljöcertifieras så passar det väldigt bra alla runt projektet arbetar med samma tankesätt, säger Emil Syrén, produkt och marknadschef på Sundolitt.

Illustration på insidan av Mölndals nya galleria. Bild: R-studio for Architecture och Arkitekterna Krook & Tjäder.
Illustration på insidan av Mölndals nya galleria.
Bild: R-studio for Architecture och Arkitekterna Krook & Tjäder.

Runt hela projektet har det generellt funnits en väldig stolthet att de delaktiga företagen kan driva denna stadsutveckling framåt. Samarbetet mellan de inblandade är något som lyfts fram av flera delaktiga.
– Det som har varit väldigt glädjande runt detta projekt är samarbetet mellan alla iblandade runt hela innerstadsutvecklingen, för det är ju så att bygga eller modernisera en stad eller kommun gör man inte själv, utan man måste jobba med partners. Vi har bland annat jobbat väldigt tätt med själva staden, men vi har även bjudit in Riksbyggen och Citycon till att bli en del av projektet. Dessutom ska alla andra delaktiga även ha en eloge för hur samarbetet har fungerat kring detta projekt, avslutar Johanna Hult Rentsch.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!