Byggindustrin Galleria reportage
2 min lästid

Mer cityhandel skapas i centrala Göteborg

17:e maj 2013, 13:23
Mer cityhandel skapas i centrala Göteborg
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vasakronan har ett pågående stort renoveringsprojekt i centrala Göteborg. Det är kvarteret Perukmakaren som genomgår en större transformation där kontor och lagerytor blir hotell och fler butiker.

Vasakronan är mitt uppe i moderniseringen av kvarteret Perukmakaren som ligger mitt i centrala Göteborg. Det har fasad mot Fredsgatan, Drottninggatan och Östra Larmgatan.
Arbetet som påbörjades i början av 2012 beräknas vara slutfört under 2014.
– Man skulle kunna säga att vi är halvvägs. Fasader är gjorda och en massa förberdelser för att kunna färdigställa butiker, säger Håkan Nilsson, projektchef på Vasakronan.

Och det är ingen liten renovering det är fråga om. Det blir butiker på ytor som tidigare var förråd, tidigare kontor blir hotell och befintliga arkader glasas in.  Även parkeringsdäcket med plats för 500 bilar renoveras ordentligt.
– Ja, det blir till exempel laddstolpar på 16 parkeringsplatser öronmärkta för elbilar. Elen kommer att vara en kostnadsfri service för den som parkerar sin elbil här.

Det senare är ett exempel på hur Vasakronans miljöprofil tar sig uttryck. Den miljöklassning man använder för fastigheten är LEED och det är ett stort fokus på energieffektivitet.
– Vi jobbar mycket med värmeåtervinning och förstås med energieffektiva belysningslösningar så långt det går. I butikslokaler används ju mycket ljus.

Renoveringsprojektet av kvarteret Perukmakaren – med en tresiffrig miljonbudget – är en stor satsning från Vasakronans sida som har flera andra fastighetsinnehav i centralt.

Bland annat i form av galleriorna Arkaden och Kompassen samt andra butiker med egna entréer mot Fredsgatan. Dessutom äger man flera av fastigheterna längs Kungsgatan.
– Renoverings- och ombyggnadsprojekt som Perukmakaren innebär alltid en utmaning. Dels är det trångt inne i city och dels ska pågående verksamhet som till exempel butiker kunna fortsätta så opåverkade som möjligt under projekttiden. Det förutsätter mycket planering, logistik och dialog med hyresgäster, avslutar Håkan Nilsson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0