Byggindustrin Galleria reportage
4 min lästid

Täby Centrum reser sig igen

15:e april 2013, 13:30
Täby Centrum reser sig igen
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I Täby Centrum händer det saker. De befintliga femtiotusen kvadratmetrarna ska bli uppgraderade och dessutom ska tjugoniotusen kvadratmeter tillkomma. Låter som ett ordentligt uppdrag det.

Täby Centrum var ett tag Stockholms största köpcentrum. Många känner till  Mall of Scandinavia i Solna och Skärholmen. Men räknar man bort dessa två ligger Täby där bakom och lurar rent storleksmässigt i alla fall.

Täby Centrum öppnades 1968och var Sveriges första inglasade centrum. 1991 tillkom den inglasade butiksgatan i tre våningar samt kontorsbyggnaden.

Nu satsar ägaren Unibail-Rodamco upp emot två miljarder för att uppgradera centrumanläggningen. Johan Swedberg på Unibail-Rodamco berättar att Täby centrum inte hade renoverats sedan 1991 och att det var hög tid att göra något för att uppgradera lokalerna. Att det dessutom behövde tillkomma nya lokaler skyndade på processen.

Ljust och fräscht
Unibail-Rodamco anlitade det brittiska arkitektkontoret Dunnett Craven för att skapa ett förfrågningsunderlag för ombyggnaden och detta skickades till flera entreprenörer. Strabag, som tidigare dessutom utfört en del arbeten åt Unibail-Rodamco ute i Europa tidigare, var det företag som framstod som bästa alternativet. Totalentreprenören Strabag har i sin tur anlitat arkitektkontoret Tema arkitekter för att skapa arbetshandlingarna till projektet. Till detta tillkommer att Unibail-Rodamco anlitar ett franskt inredningsföretag vid namn Saguez för inredningsprojekteringen. Sedan förser Unibail-Rodamco Strabag med underlag ifrån det franska företaget.

Det är med andra ord många inblandade parter och en komplex byggnadsuppgift att ro iland. När allt är klart ska ett 79 000 kvadratmeter stort fräscht centrum uppstå ur det gamla. 160 butiker ska så småningom bli runt 230 stycken.

Dunnett Craven betraktar Täby Centrum som ett stadslandskap och har försökt designa med tanke på det. Stadsförnyelseprojekt. De har tänkt på torg och gator när de ritat. Man har också försökt lätta upp och få mer överskådlighet genom att använda ljusa material och plocka bort en del trappor och liknande. De vill ha en ljus, mjuk och vänlig karaktär på anläggningen. Britterna har också satsat på ett speciellt tak och på ljusdesign. Den ursprungliga äldre delen har fått ett ljust vågformat innertak som med hjälp av ljusprojektorer kan animeras på ett sådant vi att betraktaren får en illusion av att vågorna rullar i taket.

Tillbyggnader i söder och norr
Söder om det befintligt centrum, kommer en utbyggnad i tre våningar. Den ges dagsljusinsläpp via glastak och rymliga galleriagångar. Det övre planet i den södra utbyggnaden kommer att innehålla så kallade trade-up-butiker, butiker i två plan med intern rulltrappa. Den nya Filmstaden Täby med fem salonger och totalt 530 platser kommer att finnas där. Den södra delen får tre entréer i markplan, varav den mittersta ansluter till restaurangdelen. De två övriga entréerna ansluter till centrumet och det nya parkeringsgaraget i tre plan.

På norrsidan byggs ett våningsplan för två livsmedelshallar och Systembolaget. Centrumets huvuddrag kommer att bli en modegata, en elektronikgata och en del för avkoppling. Det befintliga Täby Centrum är byggt i formen av ett L. Med den södra utbyggnaden kompletteras centrumet så att det blir möjligt för besökaren att gå ett helt varv i köpcentrumet.
Unibail-Rodamco vill göra Täby Centrum till en  attraktivare shoppingdestination med större utbud. Den stora parkeringsplatsen omvandlas till torg, en helt ny mötesplats för Täbyborna. Bilarna flyttas i stället ned i ett underjordiskt garage med tre våningar. Täby Centrum kommer också att miljöcertifieras enligt BREEAM-systemet. Unibail-Rodamcos mål är att nå nivån”Very Good”, vilket är en tuff målsättning.

Första delen av ombyggnaden är redan klar och nu är det dags för tillbyggnaderna. I mitten av september öppnade Sveriges första Apple Store i anläggningen – en attraktiv punkt.
Dels byggs centrumet till på den södra sidan och dels på den norra. Den södra sidans arbeten är redan påbörjade och efter årsskiftet 2012-2013 påbörjas den norra tillbyggnaden. Allt ska vara klart i mars 2015.

Vi kan anta att Unibail-Rodamco, Strabag, Tema och Saguez kommer att ha bråda dagar under en tid här framöver så att ett nytt Täby Centrum ska kunna resa sig ur byggdammet som en fågel Fenix ur sin aska.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0