Byggindustrin Galleria reportage
11 min lästid

Gränshandel lyfter värmländska Töcksfors

20:e september 2012, 08:47
Gränshandel lyfter värmländska Töcksfors
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Gränshandeln från Norge växer år från år. Drivkraften är de stora prisskillnaderna främst på livsmedel. Det märks inte minst i värmländska Töcksfors – en timma från Oslo.

Gränshandeln med köpsugna norrmän som åker över gränsen till Sverige för att handla är ingalunda någon ny företeelse. Det sker dagligen via alla naturliga gränsövergångar mellan länderna – från norr till söder. Det intressanta är att det inte verkar finnas några tecken på avmattning.

Enligt siffror från den norska motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån, SCB, rör det sig om nästan 12 miljarder norska kronor som spenderats på totalt 6,7 miljoner dagsturer de senaste fyra kvartalen.
– Drivkraften är de stora prisskillnaderna. Det är speciellt tydligt på mejeri, kött och apoteksprodukter. En liter mellanmjölk kostar till exempel runt sju svenska kronor. I Norge får du betala 16 norska, vilket är mer än 18 svenska, säger Lars Erik Eröy, centrumschef på Töcksfors Shoppingcenter.

Ägare till denna värmländska shoppingmetropol i Årjängs kommun är den norske fastighetsmiljardären Olav Thon. I Sverige är han utöver Töcksfors även helägare till köpcentret i Charlottenberg och delägare i Nordby Shoppingcenter. Det senare är ett av Sveriges absolut största köpcentra.

Orten Töcksfors läge vid E18 kan knappast vara bättre med bara en timma med bil från centrala Oslo.
– Undersökningar visar att väldigt många norrmän gränshandlar. I praktiken är detta medborgare som har en resväg på två timmar eller mindre till Sverige.

Lönenivåerna är betydligt högre i Norge än i Sverige. Men priser på varor och tjänster i Norge ökar betydligt snabbare än lönerna, vilket stimulerar gränshandeln.
– Norska medier har uppmärksammat detta och skriver gärna om företeelsen gränshandel. Jag tror att ännu fler norrmän kommer att gränshandla om prisutvecklingen i Norge fortsätter i samma takt.

Gränshandeln till Töcksfors Shoppingcenter ger ringar på vattnet och drar givetvis kunder till andra butiker på orten, vilket är positivt för bygden.

Storhelger är förstås viktiga. Så här långt har dock julen inte varit lika stor som påsken för köpcentrat. Toppen vid påsk kan i viss mån bero på att man i Norge har fler helgdagar runt denna storhelg i kombination med köpcentrats öppettider.
– De norska kunderna kommer främst hit för att storhandla. Vi strävar efter att på sikt göra shoppingupplevelsen mer komplett till att förutom livsmedel även omfatta till exempel presentbutiker och mer kläder.


Köpcentrat byggs för närvarande ut med 5000 kvadratmeter inkluderande en 500 kvadratmeter stor bilverkstad.

Expansionen i Töcksfors har gått fort. Köpcentret som öppnade 2005 byggs för närvarande ut med 5000 kvadratmeter. En ytterligare expansion om 7000 kvadratmeter planeras, men det kräver en smärre ombyggnad av vägarna och här förs enligt Lars Erik Eröy en positiv dialog med Trafikverket. De sista 7000 kvadratmetrarna hoppas man vara klara med om några år.

Den pågående utbyggnaden inkluderar även en 500 kvadratmeter stor bilverkstad för Mekonomen som invigdes i juni.
– Även bilservice är en gränshandelsprodukt! Det är allmänt känt att det är mellan 40-50 procent billigare att utföra service på bilen i Sverige, säger Lars Erik Eröy som självklart servar sin bil på den svenska sidan sedan han börjat arbetspendla till Sverige.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0