Företag & AffärerRailcare-grundare säljer hela sitt innehav
23/11/2021 2min lästid

Railcare-grundare säljer hela sitt innehav

23/11/2021 2min lästid
Railcare-grundare säljer hela sitt innehav

Photographer: David Persson, Railcare

Stiftelseägt bolag ökar ökandet i järnvägsbolaget Railcare.

Grundarfamiljerna Marklund och Dahlqvist säljer hela sitt innehav till Norra Västerbotten Förvaltning AB, som därmed ökar sitt innehav till 29,8 procent av kapitalet i järnvägsbolaget Railcare.

Marklund och Dahlqvist ägde sedan tidigare tillsammans 17,6 procent av Railcare Group, men säljer nu hela sitt innehav till förvaltningsbolaget som redan i dag största ägare i Railcare. Näst största ägare är investmentbolaget Treac och därefter kommer familjerna.

Ulf Marklund, som är vice vd på Railcare, kommer att fortsätta verka i bolaget, som vice vd och operativt ansvarig.

”Det känns bra för oss att en lokal långsiktig ägare tar över stafettpinnen i Railcare som för snart 30 år sedan startade i ett lokstall i Skelleftehamn. Viktigt för oss är att den kultur som vi byggt upp får leva vidare och att Railcare fortsätter att vara ledande i utvecklingen av hållbara maskiner för järnväg.”, kommenterar Ulf Marklund.

Anders Westermark, styrelseordförande i förvaltningsbolaget, kommenterar:

“Vi har varit delägare i mer än 10 år och ökar vårt ägande då vi anser att företaget är rätt positionerat för framtiden som en hållbar aktör inom järnvägsunderhåll och specialtransporter på järnväg, med goda möjligheter till långsiktig tillväxt. Railcare har tillsammans med Northvolt och Epiroc utvecklat ett helt nytt koncept för underhållsmaskiner för järnvägen, den batteridrivna Multi Purpose Vehicle. Jag är övertygad om att MPV-konceptet har stor potential även på marknader utanför Europa”

Norra Västerbotten Förvaltning är stiftelseägt med säte i Skellefteå. Koncernmoderbolag är Stiftelsen Skelleftepress och Norra Förvaltning är i sin tur moderbolag till ett flertal bolag, däribland Norran Media AB och Nordvestor Fastigheter AB.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!