FlygMalmö Airport firade 40 år i helgen
03.12.2012 09:05 3 min lästid

Malmö Airport firade 40 år i helgen

03.12.2012 09:05 3 min lästid

Foto: Peter Phillips

Fler än 50 miljoner resenärer passerat flygplatsen

Marcus Rosenholm
0

I lördags var det 40 år sedan Malmö Airport öppnade för utrikes- och inrikesflygningar. Sedan dess har fler än 50 miljoner resenärer passerat flygplatsen. 1970 påbörjades byggandet av start- och landningsbanorna och året därpå stod flygplatsbyggnaden klar.

De senaste åren har passagerarutvecklingen gått kraftigt uppåt på grund av det växande utbudet av flygbolag, researrangörer och utrikesdestinationer. Investeringarna fortsätter för att skapa en attraktiv och modern flygplats som möter resenärernas behov.

1970 påbörjades byggandet av start- och landningsbanorna och 1972 stod även flygplatsbyggnaden klar. Kostnaden för byggandet av Skånes nya flygplats uppgick totalt till 133 miljoner kronor vilken delades mellan statliga Luftfartsverket och Malmö Kommun. Redan från att beslutet fattades om flygplatsens geografiska placering innehöll konstruktionsplanerna möjligheterna till framtida expansion – inte bara av resurser som terminaler, godsmagasin, flygplattor, hangarer och bilparkeringar, utan också för ytterligare en start- och landningsbana.

–  Det är en vital fyrtioåring vi firar. Flygplatsens viktigaste tillgång är resenärerna som väljer att flyga till och från Skåne. Därför utgår vi alltid från deras behov när vi utvecklar flygplatsens utbud och vi arbetar hårt för att motsvara deras förväntningar. Det senaste exemplet är den nyligen öppnade fashionbutiken på flygplatsen för alla modemedvetna resenärer, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

Mycket har hänt på flygplatsen sedan starten 1972. Idag finns ett 50-tal företag etablerade i på flygplatsområdet, över 1400 personer arbetar i verksamheter knutna till flyget och ett tjugotal flygbolag trafikerar flygplatsen. Under 2012 har resenären kunnat välja mellan över 40 olika destinationer ut i världen från Malmö Airport.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!