FjärrvärmeToppmodern anläggning ska säkra stadens fjärrvärme
24.11.2021 13:02 5 min lästid

Toppmodern anläggning ska säkra stadens fjärrvärme

24.11.2021 13:02 5 min lästid
I projektet Framtidssteget Säffle har Värmevärden valt att satsa stort i liten kostym. Visionsbild: Afry

I projektet Framtidssteget Säffle har Värmevärden valt att satsa stort i liten kostym. Visionsbild: Afry

I Säffle bygger Värmevärden en ny toppmodern fjärrvärmeanläggning för att säkra en hållbar fjärrvärme till kommunens invånare. Satsningen på 280 miljoner har kommit att kallas för Framtidssteget Säffle och beräknas kunna tas i drift i början av januari.

Emilia Granberg
0

Den 30 september 2020 togs första spadtaget för Säffles nya fjärrvärmeanläggning. Nu, ett år senare, finns både en ny skorsten, en ny panna och en 50 meter hög ackumulator på plats.

I projektet, som även kallas Framtidssteget Säffle, har byggherren Värmevärden valt att satsa stort på fossilfria bränslen. Den nya pannan, som prefabricerats i Tjeckien, ska nämligen klara av flera sorters återvunna bränslen, vilket gör att anläggningen ska kunna möta framtidens ökade miljökrav. Dessa satsningar byggs enligt Värmevärden ofta i en betydligt större skala, men genom projektet vill Värmevärden visa att det går att satsa stort även i liten kostym.

– Den nya pannan tändes under oktober och i november kunde vi, som planerat, börja elda återvunna bränslen. Just nu pågår intrimning av pannan med tillhörande kontroller och den första värmen är levererad ut på Säffles fjärrvärmenät. Efter godkänd provdrift kommer vi formellt att överta pannan från leverantören vilket enligt vår planering sker i början av januari, berättar Kemal Smailagic, projektledare på Värmevärden.

Hur känns det att det nya fjärrvärmeverket snart är färdigställt?

– Det känns fantastiskt för min del. Det har varit ett bra projekt som fört med sig sina utmaningar. Bland annat har vi under projektets gång behövt hantera de begränsningar som coronapandemin medfört, något som vi nu med facit i hand tycker oss hanterat bra.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!