FjärrvärmeGrontmij utvecklar energieffektivitetsprogram för Ryssland
11/06/2012 2min lästid

Grontmij utvecklar energieffektivitetsprogram för Ryssland

11/06/2012 2min lästid
Grontmij utvecklar energieffektivitetsprogram för Ryssland

Grontmij hjälper Nordiska Investeringsbanken (NIB) att utveckla ett långsiktigt finansieringsprogram som ska förbättra energieffektiviteten inom industri och fjärrvärmeproduktion i Ryssland. Uppdraget vanns i hård konkurrens med andra konsultteam.

Konsultarbetet finansieras med anslag från svenska staten genom utrikesdepartementet och Sida.

– Vi fick in flera seriösa anbud från bra företag men vi tycker att Grontmij kunde erbjuda en helhet som passade oss. Det är också viktigt att vår samarbetspartner har meriterade energiexperter och har verkat i Ryssland tidigare, säger Marjo Harri, ansvarig för utlåning till Ryssland, från NIB.

NIB är en internationell finansinstitution som ägs av de åtta medlemsländerna Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Banken finansierar projekt som ökar konkurrenskraften och gynnar miljön.

NIB-programmet Russia Energy Efficiency Programme (REEP) ska hjälpa potentiella låntagare i Ryssland att utveckla projekt inom energieffektivisering. Medlen utlånas av NIB till ryska Gazprombank och eventuellt andra ryska banker för vidareutlåning till slutkunderna. NIB har hittills reserverat 60 miljoner euro för vidareutlåning till REEP-projekt.

– Energieffektivitetsprogrammet gynnar inte bara Ryssland utan även våra ägarländer. Genom den här satsningen vill vi bidra till att öka medvetenheten om energieffektivitet i Ryssland samtidigt som vi hoppas att programmet på sikt ska medverka till att minska gränsöverskridande utsläpp, säger Marjo Harri.

Ska identifiera lämpliga projekt
Grontmij ska under två år framöver hjälpa NIB med att identifiera lämpliga projekt, göra energieffektivitetsanalyser och miljöbedömningar, arrangera utbildning av personal från Gazprombank och andra deltagande banker kring energieffektivitet och miljö.

Konsultteamet från Grontmij består av specialister inom energieffektivisering för industrier och fjärrvärmeproduktion. Grontmijs uppdragsledare arbetar för närvarande i ett energieffektivitetsprogram inom fjärrvärme åt den nordiska finansinstitutionen Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO) i Ukraina.

– Det är väldigt roligt att får möjlighet att arbeta med ett energieffektivitetsprogram inom industri och fjärrvärme som kan bidra till viktiga miljöförbättringar, säger Per-Anders Tauson, chef för Grontmijs energidivision.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!