2021-04-06 Peab köper symbolbyggnad i Frihamnen https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/04/Namnlost-1-1.jpg

Peab köper symbolbyggnad i Frihamnen

Staffan Lundqvist. Foto: Peab / Magasin 113. Fotograf: Jubileumsparken 113 Älvstranden Utveckling AB,
Staffan Lundqvist. Foto: Peab / Magasin 113. Fotograf: Jubileumsparken 113 Älvstranden Utveckling AB,
Kontor
Transaktion

Peab Fastighetsutveckling har vunnit tävlingen om Magasin 113 i Frihamnen i Göteborg och har köpt fastigheten av Älvstranden Utveckling. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det är en central plats i staden där det på ett par år kommer att hända väldigt mycket. Platsen och husets historia kommer att få nytt liv med ett nytt spännande innehåll. Vi tror att vi kan tillföra många av de värden som staden eftersträvar, säger Staffan Lundqvist, projektutvecklingschef Peab Väst, i pressmeddelandet.

Peab Fastighetsutveckling var en av flera fastighetsutvecklare som tävlade om att få möjligheten att utveckla den centralt placerade historiska byggnaden.

Det vinnande förslaget uppfyller väl ambitionen att ”på ett omsorgsfullt sätt utveckla en ikonbyggnad och förstärka den historiska identitet”, samtidigt som platsen ska bli ”en samlingspunkt som lockar människor från hela Göteborg, med olika bakgrund, intressen och från olika samhällsklasser.”

– Magasin 113 är en fastighet med stor potential för området och det var ett krav att byggnaden ska bevaras på ett bra sätt. Det kräver en ägare som är beredd att investera tid, idéer och pengar. Planerna som Peab presenterat passar bra in i områdets utveckling, inte minst när det gäller satsningen på en yngre målgrupp, säger Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling.

Peab Fastighetsutveckling ska tillsammans med innehållsutvecklaren A house utveckla en destination för de kreativa näringarna.

– Vi ser otroligt mycket fram mot att få etablera A house koncept och verksamhet i denna fantastiska märkesbyggnad. Processen med Peab och Älvstranden Utveckling har varit professionell med högt i tak – så förutsättningarna är mycket goda, säger Johan Almquist, styrelseordförande A house.

– Att få utveckla en stor mötesplats för den kreativa industrin i Göteborg känns behövligt och skall bli otroligt kul. Huset är tänkt att innehålla attraktioner dygnets alla timmar både för dess medlemmar samt även för en bredare publik, säger Richard Hammarskiöld, creative director A house.

Fakta om Magasin 113

Magasin 113 ligger mitt på Frihamnspiren, inte långt från nya Hisingsbron. Den befintliga byggnaden är på 9 340 kvadratmeter fördelat på tre våningar. Tomtarean är på 4 800 kvadratmeter. Byggnaden är uppförd som lagerbyggnad 1964 och ritad av arkitekt Alexander Ericsson.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!