2021-04-15 Nordea: Varningsflagg för fastighetsbolag https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/01/3622063906_3d1483bd8b_o-1.jpg

Nordea: Varningsflagg för fastighetsbolag

Genrebild. Foto: Lassi Kurkijärvi / Flickr
Genrebild. Foto: Lassi Kurkijärvi / Flickr
Fastighet

I en fastighetsanalys spår Nordea en ljus framtid för de flesta av fastighetsbolagens aktiekurser. Men banken ser samtidigt varningsflaggor i ett av dem.

Storbanken ger köpråd på de flesta börsjättar inom fastighetssektorn. SBB lovordas särskilt, och bedöms ha en av sektorns starkaste tillväxtplattformar. Substansvärdet – alltså riktlinjen för aktiens värdering i förhållande till företagets egna kapital – spås öka med 22 procent. Det framgår av ett telegram från Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea tror att SBB under flera år framöver kommer hålla en tillväxt som är högre än sektorn, och höjer därför bolagets riktkurs till 37 kronor. Under dagen har aktien handlats för omkring 30 kronor.

Starka tillväxtprognoser ges också till Balder och Wihlborgs, som beräknas öka sitt substansvärde med 12 respektive 11 procent. Också Atrium Ljungberg, Fabege och Kungsleden lovordas, där särskilt de två sistnämnda ges en köprekommendendation då de sägs ha kraftigt undervärderade lagerlokalsportföljer. För Atrium stannar rekommendationen på behåll.

Däremot ser banken orosmoln över Hufvudstaden. Nordea nämner en otrygghet i bolagets stora detaljhandelsportfölj, som står för 40 procent av uthyrningen, och bedömer att risken för nedskrivningar är stor – inte minst för att en sådan skedde i slutet av förra året på 860 miljoner kronor. Hufvudstaden ges därför sektorns sämsta substansvärdesprognos på ynka tre procent. Vid 17-tiden under måndagen hade aktien fallit nästan två procent.

Även Castellum och Annehem ges rekommendationen behåll – alltså varken köp eller sälj.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!