2021-03-11 Jättesatsning på solceller i Karlstad https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/Ekologihuset_Lund_foto_Akademiska_Hus-1.jpg

Jättesatsning på solceller i Karlstad

Tillsammans kommer solcellerna att täcka en yta på cirka 2 300 kvadratmeter. Bild: Akademiska Hus
Tillsammans kommer solcellerna att täcka en yta på cirka 2 300 kvadratmeter. Bild: Akademiska Hus
Energi
Fastighet

Akademiska Hus investerar 5,5 miljoner kronor i tre nya solcellsanläggningar vid Karlstads universitet som tillsammans kommer att generera cirka 435 000 kWh miljövänlig el varje år. Satsningen är en viktig del i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck.

Tillsammans kommer solcellerna att täcka en yta på cirka 2 300 kvadratmeter och säkra att campusområdet förses med förnybar energi.

– Akademiska Hus och Karlstads universitet har en gemensam vilja att skapa ett än mer hållbart campus. De nya anläggningarna kommer att göra skillnad för miljön och ta oss ytterligare ett steg framåt för att uppnå så energismarta byggnader som möjligt, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och har beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat cirka 250 kvadratmeter solceller vid Karlstads universitet på Hus 14 samt en solföljare, som genererar 32 000 kWh per år. Efter att de tre nya anläggningarna driftsätts i juni 2021 kommer alltså cirka 470 000 kWh solenergi totalt att produceras per år.

Omfattande energibesparingar
Investeringen i solceller är en av flera hållbara insatser som Akademiska Hus har gjort tillsammans med Karlstads universitet. Genom att exempelvis bygga två geoenergianläggningar, installera behovsstyrd ventilation samt tilläggsisolera väggar och tak, har universitetsområdets behov av levererad energi per kvadratmeter minskat med över 65 procent mellan åren 2000 och 2020. Likaså har verksamhetens elförbrukning minskat med över 30 procent under samma period.

– Vi välkomnar satsningen på solceller vid campus i Karlstad. Den ligger helt i linje med det hållbarhetsarbete som bedrivs i våra verksamheter och i vårt samarbete med Akademiska Hus, säger Olle Lilliestierna, avdelningschef för campusservice vid Karlstads universitet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!