2021-03-02 Flera företag knutna till Lulebohärvan https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/06/Domstolarna_Luleå_ingång-1.jpg

Flera företag knutna till Lulebohärvan

Foto: Portunes / CC 0
Foto: Portunes / CC 0
Bostad
Fastighet

Ett antal nya personer sitter anhållna efter att polisen genomfört en stor insats i utredningen om misstänkt brottslighet riktad mot det kommunala bastighetsbolaget Lulebo.

Polis- och åklagarmyndigheterna i Norrbotten har sedan våren 2020 drivit en omfattande förundersökning av den misstänkta ekonomiska brottsligheten mot det kommunala bostadsföretaget Lulebo.

Förundersökningen har i första hand handlat om två tidigare Lulebo-anställda personer. Men nu misstänks ytterligare ett antal personer som representerar andra företag i Luleå vara knutna till brottsligheten.

”Under måndag och tisdag denna vecka inledde polisen nästa fas i utredningen i och med anhållandet av ett antal personer misstänkta för grov trolöshet mot huvudman alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman eller grovt bedrägeri”, skriver Lulebo i ett pressmeddelande.

Det hela uppdagades i slutet av april 2020 när bolagets ledning slog larm om misstänkt ekonomisk brottslighet och fakturafiffel. Senare visade det sig att bolaget ansågs ha svindlats på upp mot tio miljoner kronor.

”Ett antal medarbetare under perioden ägnat en stor del av sin arbetstid till att leta, sammanställa och leverera de underlag som förundersökningen har frågat efter. Många medarbetare har också blivit intervjuade av polisen under utredningens gång”, skriver Lulebo i pressmeddelandet

– Vi på Lulebo har varit helt öppna mot polis och åklagare under förundersökningen. Vi har svarat på allt och visat upp allt; fakturor, fakturaunderlag, projektbudgetar och projektrapporter. Vi har också utfört fältstudier för leveranskontroll och letat efter bevis för att arbeten som fakturerats verkligen har blivit utförda.

Ingen ska behöva ifrågasätta Lulebos vilja att gå till botten med allt för att de ansvariga ska kunna ställas till svars och helst även fällas. Vi hoppas förstås också att någon del av den ekonomiska skada som Lulebo har lidit ska kunna ersättas, förklarar Erik Öhrling.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!