2020-11-27 Övervakade och spionerade på hyresgästerna https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/nycklar.jpg

Övervakade och spionerade på hyresgästerna

(Genrebild). Foto: Pixabay
(Genrebild). Foto: Pixabay
Fastighet

Hyresgäster i en fastighet i Bromma har vittnat om stora brister i förvaltningen och att de känner sig övervakade och kontrollerade av hyresvärden.
Nu har hyresnämnden i Stockholm beslutat att fastigheten ska tvångsförvaltas.

En av hyresgästerna har i rätten berättat att hyresvärden, en kvinna som enligt egna uppgifter har drygt 36 års erfarenhet av fastighetsförvaltning, övervakat och kontrollerat henne på ett ingående sätt. Bland annat genom att i e-post till hennes pojkvän fråga efter hennes personuppgifter samt ringa upp hennes arbetsgivare och frågat om hon arbetat vid vissa tillfällen.

Andra hyresgäster har på liknande sätt beskrivit att de upplever sig vara ständigt övervakade och kontrollerade av värden. Bland annat har besiktningar av vissa lägenheters elinstallationer gjorts, fel påpekats, men ingen åtgärd gjorts.
Hyresnämnden tolkar detta som att det varit ett sätt för fastighetsförvaltaren att kontrollera hyresgästerna och försöka säkra bevisning om att de på något sätt missköter sig. ”Det måste ha uppfattats som trakasserande”, skriver de.

Försöker undvika kontakt med hyresvärden

De boende berättar att hyresvärdens beteende påverkat deras och deras familjemedlemmars mående och psykiska hälsa negativt. Flera har också uppgett att de i det längsta drar sig för att påpeka fel och brister i lägenheterna eller fastigheten för att de vet att det leder till problem.
De försöker så långt möjligt undvika all kontakt med hyresvärden.

Vissa av dem har uppgett att de skulle vilja flytta, men att kvinnans rykte som hyresvärd är så dåligt att det omöjligt att byta deras lägenheter.

Hyresvärden uppställer oskäliga och orimliga ordningsföreskrifter i hyresavtalet i syfte att kontrollera hyresgästerna och krav om hyreshöjningar framställts direkt till hyresgästerna utan att dessa föregåtts av förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Tvångsförvaltning för andra gången

Hyresnämnden kan konstatera att det saknas anledning att betvivla de hörda hyresgästernas beskrivningar av värdens agerande och hur det har påverkat och påverkar deras boendemiljö och psykiska mående. Enligt nämndens beslut ska tvångsförvaltningen pågå under en tid av fem år. Till särskild förvaltare har Aktiebolaget Stockholmshem utsetts.

I fastigheten finns det 17 lägenheter och det är andra gången den ställs under tvångsförvaltning. Den har tidigare varit tvångsförvaltat i åtta år. Beslutet hävdes 2014 av Svea Hovrätt. Då var samma kvinna förvaltare, men genom ett annat bolag.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!