FastighetVisualiserar ombyggnationer med spelteknik
23/10/2020 2min lästid

Visualiserar ombyggnationer med spelteknik

23/10/2020 2min lästid
Visualiserar ombyggnationer med spelteknik

I modellen finns det möjlighet att ta fram alltifrån en avskalad version till en modell fylld med människor och fordon som rör sig efter givna mönster. Illustration: Tyréns

Visar ombyggnationer över tid.

Tyréns har sedan 2015 bland annat jobbat med BIM-strategi och samordning i stadsutvecklingen av Sergelgatan i Stockholm. Nu har Tyréns tagit det hela ett steg längre och har tagit fram en 3D-modell som visar hyresgästerna förändringar som sker över tid.

Genom visuell APD, arbetsplatsdisponerings-planering, får Vasakronan ett skräddarsytt verktyg för att kommunicera med sina hyresgäster under pågående ombyggnationer. Verktyget erbjuder smarta presentationsformer med möjlighet att bland annat navigera fritt i 3D och dra i en tidslinje för att se ombyggnationerna över tid.

– Vasakronan hörde av sig till oss under pågående BIM-uppdrag med en förfrågan om hjälp att ta fram en 3D-modell för hyresgästkommunikation. Eftersom vi redan hade tillgång till ett underlag i form av projektets befintliga 3D-modeller kunde vi snabbt presentera önskad lösning, säger Anna Linder, visualiserare på Tyréns.

Anna Linder och hennes kollegor tog fram en avskalad konceptmodell som Vasakronan nappade på. Innan sommaren påbörjade de utformningen av modellen med koppling till projektets tidplan.

Tjänsten finns redan tillgänglig och kommer att visa hyresgästerna förändringar som sker över tid. Det kan handla om alltifrån hur mycket buller det förväntas bli under ombyggnationerna till vilken alternativ väg hyresgästerna behöver ta till jobbet. Modellen kommer uppdateras löpande med tidplaner och teknisk information allt eftersom.

Tjänsten är baserad på Tyréns egenutvecklade plattform TYREngine.
Den använder avancerad grafisk teknik från spelvärlden för att framställa en 3D-­miljö som visar resultat och effekter av projekt inom samhällsbyggnad, fastigheter och industri.

Tekniken kan jämföras med ett avancerat datorspel där användaren med hjälp av en spelkontroll kan gå runt i exempelvis ett kvarter.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!