2018-12-07 Efter miljonkrav och konkurshot – nu backar hyresvärden https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/den-svenska-matrebellen.jpg

Efter miljonkrav och konkurshot – nu backar hyresvärden

Stämningsansökan från Trianon och City Gross
Butiker i Norrköping är en av Bergendahlsgruppens. Foto: Wikimedia Commons.
Fastighet

En stor kontraktstvist mellan City Gross-ägaren Bergendahls och fastighetsbolaget Trianon har pågått länge. Hyresvärden har krävt livsmedelskoncernen på miljonbelopp, men nu återkallar Trianon sin stämningsansökan – en dag (!) innan rättegången. 

City Gross beslutade sommaren 2017 att lokalen i Malmöområdet Rosengård skulle bedrivas av Rosengård Centrum Storlivs AB. Sedan dess har Bergendahlsgruppen, moderbolaget för båda butikerna, legat i tvistemål med hyresvärden Trianon.

De senaste dagarna har ärendet däremot haft flera turer fram och tillbaka. I ett pressmeddelande från Bergendahlsgruppen återkallar Trianon sin stämningsansökan – en dag (!) innan rättegången skulle äga rum i tingsrätten den 7 november. Det skedde dagen efter butiken valt att stänga ner sin verksamhet och krävt skadestånd för ”omfattande kostnader, skador och intäktsbortfall”, enligt tidningen Fri Köpenskap.
– Det är stötande att Trianon, så snart Storlivs tvingats lämna besked till personalen att butiken kommer att avvecklas, väljer att återkalla sin talan mot City Gross. Trianon medger således att vi har haft rätt hela tiden samtidigt som Trianon visar vad de egentligen har haft för agenda – nämligen att bli av med oss som hyresgäster för att få in en helt annan aktör, säger Robert Olsson, Chef för HR, Information och Säkerhet på Bergendahls Food AB, i ett pressmeddelande.

Livsmedelskedjan går vidare med sin stämningsansökan

Bakgrunden är att fastighetsbolaget sade nej till överlåtande av hyresavtalet butikerna emellan och krävde därefter City Gross på 13 miljoner kronor i skadestånd.
– City Gross har inte betalat hyra sedan första oktober 2017. De är skyldiga oss 13 miljoner kronor. Vi har inget förtroende kvar för dem eller Bergendahls. De flyttade över hyresavtalet till ett 50.000-kronorsbolag och hotade med att om vi inte sänker hyran så försätter de bolaget i konkurs. Jag har aldrig varit med om en så låg nivå i affärsmannaskap, sa Olof Andersson, vd på Trianon, enligt tidningen Fastighetsvärlden – bara dagen innan stämningsansökan drogs tillbaka.

Under tvisten har Rosengårdsbutiken hotats med att försättas i konkurs, vilket enligt pressmeddelandet fick avslag i Malmö Tingsrätt. Däremot är inte kriget helt slut – City Gross-ägaren meddelar att de kommer begära att tingsrätten fortsättningsvis avgör skadeståndskravet mot Trianon.
– Trianons agerande är helt onödigt, kostsamt och fruktansvärt oprofessionellt. Detta hade man kunnat göra för ett halvår sedan och på så sätt besparat sig, oss och staten stora summor pengar och mycket tid. Istället har de väntat in i det sista. I 25 år har jag arbetat med att bistå svenska och utländska företag med rådgivning rörande kommersiella avtal, tvister och förvärv men jag har aldrig varit med om att ett bolag, som Trianon, drivit så uppenbarligen ogrundade krav, säger Marc Tullgren, advokat på Setterwalls, i pressmeddelandet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!